Ülkede etkisini arttıran sıcak havalardan korunma noktasında önerilerde bulunan Uzman Doktor Hasan Turan, beslenme, giyim ve klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi
Türkiye hafta başından itibaren ülke geneli sıcak havanın etkisine girdi. Mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen sıcaklıklar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere tansiyon, diyabet ve kalp gibi kronik hastalıkları bulunan yurttaşları olumsuz etkiliyor. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hasan Turan, sıcak havanın olumsuz etkilerini azaltacak önerilerde bulundu. Özellikle hipertansiyonu olan hastaların su ve tuz dengesini iyi düzenlemesi, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerisinde bulunan Turan, çeşitli taze sebze ve meyve tercihlerinin, ince ve kalın bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığını kaydetti. Diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi gerektiğini vurgulayan Turan, yurttaşların kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durmasını istedi. Sıcakların; stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabildiğini de belirten Turan, bu durumun da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu, özellikle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmalarının yararlı olacağını ifade etti.
Neler giyilmeli?
Yoğun sıcaklarından korunma noktasında kıyafetlerin de önemli olduğunun altını çizen Turan şunları söyledi: “Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysiler de pamuklu olmalıdır. Pamuk, teri kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka kullanılabilir. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.”
Klimaya dikkat
Terliyken klimalı ortama girilmesinin, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olabildiğini belirten Turan, şöyle konuştu: “Kasılmalara boyun, bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmaz olur.
HABER MERKEZİ