SOHR, Efrîn’de insan kaçırma olaylarının devam ettiğini, Türkiye destekli Soqur El-Shamal Tugayı’nın zeytin hasadından haraç aldığını belirtti. Efrîn’deki zeytinler Meclis’te de tartışma konusu olmuştu
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 12 Aralık 2019’da yayınladığı bir raporda, Türkiye destekli Soqur El-Shamal Tugayı’nın Bülbül ilçesi Khoruz köyünde zeytin hasadının bir kısmını haraç olarak vermeyen halka baskınlar yaptığını bildirdi. Gözlemevi, bu grupların Halep’in kuzey doğusu ve Efrîn’de kalan az sayıdaki yerel halkın halen insan kaçırmalar, tutuklamalar ve yağmalama eylemlerini devam ettirdiğini açıkladı. Yerel kaynaklar, bu durumun nedeninin kendilerinin topraklarını bırakıp kaçmalarına yönelik olduğunu iletti.
Esir alınanlar kefaletle serbest bırakılıyor
Soqur El-Shamal Tugayı, Sharran’da bir köylüyü defalarca gözaltına aldıktan sonra “ağaç kesme” gerekçesiyle tutukladı. SHOR raporda, köylünün belli bir ödeme yapması üzerine serbest bırakıldığını belirtti. Köylü, ödemediği haraçlar yerine tutuklanıp “kefaret” ile serbest bırakılırken, Sharran’ın Umar Sammu köyünde Türkiye destekli gruplarla ilişkili bir grup da zeytin ağaçlarını kesti. 80’den fazla ağacı kesen grup, aynı zamanda Maabatlı ilçesi Drakair köyündeki ağaçları da kesti. Gözlemevi raporuna göre, cihatçı bu grupların Efrîn’deki toplu ağaç kesimleri giderek yaygınlaşıyor.
Soqur El-Shamal Tugayı, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırılarında Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı cihatçı gruplar arasında yer alıyor.
Meclis’te Efrîn zeytini tartışması
Geçtiğimiz haftalarda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Efrîn’deki zeytinlerle ilgili tartışma çıkmış, CHP’li Ünal Çeviköz, “Afrin’de ÖSO’nun çaldığı zeytinlerden üretilen zeytinyağları Türkiye üzerinden ihraç edildi” demişti.
AKP Uğur Aydemir de Meclis’te yaşanan tartışmanın ardından, “Evet, Türkiye’ye geliyor, itiraf ediyoruz. PKK’nın eline mi bırakacağız bunları” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da zeytin tartışmasıyla ilgili, “Suriye’deki zeytinler, zeytinyağı ‘reexport’ yapılıyor bizim üzerimizden. Ve buradan elde edilen gelir de bahçe sahiplerine dağıtılıyor. Yani burada hırsızlık veya başka bir şey yok” demişti.
Kalın itiraf etmişti
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 2018’de, TSK ile birlikte Efrîn’e giren ÖSO’nun evleri ve dükkanları yağmaladığı haberleri üzerine açıklama yapmış ve “Görünen o ki bu olaylar yaşanmış. Bazı gruplar komutanları tarafından verilen emirlere muhtemelen uymadılar” sözleri ile yağma ve talanı itiraf etmişti.
Kaynak: MA