İzmir SF Trade’de sendikaya üye oldukları için işlerine son verilen işçiler, sendikalı olarak geri dönene kadar mücadelelerini bırakmayacaklarını dile getirdi
İzmir’in Gaziemir ilçesinde faaliyet gösteren SF Trade’de Deriteks Sendikasına üye oldukları için işlerine son verilen 4 işçinin, Ekim ayından buyana verdiği işe geri dönme mücadelesi sürüyor. 2015 yılında sendikalaşmanın başladığı ve aralıklarla işten atılmaların yaşandığı işyerinde, sendika ile işveren arasında imzalanan protokolle son bulmuştu. Ancak işveren imzaladığı protokole sadık kalmayarak sendikalı işçileri atmaya devam etti. Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’ a durumu değerlendiren İşçiler üretim baskısı ve mobilin olduğu için sendikalı oldukları ve mücadelenden vazgeçemeyeceklerini bildirdi.
Baskı ve işten atılma
SF Trade işçilerinden Nurcan Köksal, 2008 yılından beri fabrikada çalıştığını kaydetti. Sendikaya üye olduktan sonra çeşitli baskılara maruz bırakıldığını belirten Köksal, “Beni odaya çekip sendikadan ayrılmam yönünde baskı yaptılar. 20 Aralık’ta yine beni odaya çekip, iş barışını bozduğumu söyleyip işime son vermek istediler. Karşı çıktım ve belgede sanki ben istifa etmişim gibi gösterip işten çıkardılar” dedi.
Patron’dan sendikaya karşı işbirliği teklifi
Ekim ayından beri sendikaya üye olan Köksal, 2008 yılında girdiği fabrikada daha önce hiçbir şekilde yöneticilerle bir araya gelmediğini, hiçbir şekilde bir iletişim kurmadıklarını ifade etti. “Ne zamanki sendikaya üye oldum, sürekli olarak odaya çekerek baskı kurdular. Hatta işbirliği teklif ederek sendikalı olan işçileri caydırmamı istediler” diyen Köksal, işverenin yaptığı teklifleri kabul etmeyince “iş barışını bozduğu” gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirtti. Fabrikada sendikaya üye olan arkadaşları olduğunu aktaran Köksal, işverenin arkadaşlarına sık sık işbirliği tekliflerini yinelediğini dile getirdi.
‘Mobbing var’
Fabrikada üretim baskısı ve ağır mobbing yaşandığını vurgulayan Köksal, “Bizler sendikalı olarak işte çalışmaya devam etmek istiyoruz. Sürekli aşağılanıyoruz. Ayrıca uzun çalışma süreleri ve sık sık sabahlara kadar süren mesailerden rahatsızız, kendi hayatımızı yaşayamıyoruz. Ekonomik ve sosyal olarak haklarımızı alamıyoruz. Bunlara karşı sendikalı olarak çalışmak istiyoruz. Ancak işveren ne bizle ne de sendikayla görüşmek istemedi” diye belirtti.
‘Asgari ücretle yaşamak mümkün değil’
İşçilerden Pınar Toy, firmada bu kadar uzun süre çalışmasına rağmen prim ve maaş ödemelerinin haksız bir şekilde belirlendiğini, kendisinin şimdiye kadar olması gerektiği gibi ödeme alamadığını belirtti. Çalıştığı süre boyunca hep asgari ücret aldığını sözlerine ekleyen Toy, “bu ücretlerle yaşamak mümkün değil, ben bekar biriyim ben geçinemiyorum, evli ve çocuklu arkadaşlarımız perişan durumdalar. Kabul etmiyoruz bu ücreti. Herkese eşit ücret verilmeli” dedi.
Ekim’den beri Gaziemir Serbest Bölge girişinde açtıkları pankartla direnişlerini sürdürdüklerini aktaran Toy, “Serbest bölgede çalışan işçilerden müthiş bir dayanışma görüyoruz. Ziyaretimize geliyorlar, kornalarla selam veriyorlar, zafer işareti yaparak destek çıkıyorlar” diye konuştu.
‘Köle gibiyiz’
11 yıldır SF Trade’de çalışan Ayşe Erim, sendikalı olduktan sonra işten çıkarıldığını söyledi. İş yerine maddi zarar verdiği gerekçesiyle işten çıkarıldığını anlatan Erim, şöyle devam etti: “İş yerine maddi zarar verdiğim gerekçesiyle işten çıkarıldım. Ancak ben sürekli performans pirimi alan biriyim. Bu gerekçe sadece uydurulmuş bir bahane. Bunca yıl çalıştığım, iş yetiştirme baskısıyla köle gibi çalıştığım bir yerde üstelik haksız bir şekilde aniden işten çıkarılmak psikolojimi olumsuz etkiledi.”
Fabrikadaki takım liderinin sürekli olarak işçileri ezdiğini vurgulayan Erim, şunları söyledi: “Bizi sürekli eziyordu, aşağılıyordu. Biz iş yerine sendikanın girmesini, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve yöneticilerin keyfi mobbinglerinin sona ermesini istiyoruz.”