Salgın sürecinde zor zamanlar yaşayan müzisyenler, çareyi inşaatlarda veya tarım işçiliğinde günlük yevmiye kazanmakta buluyor. İMD Başkanı Çaparoğlu, devletin bu duruma sessiz kalmasının büyük bir yıkım yarattığını söyledi
Esra Solin Dal/İzmir-MA
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında birçok tiyatro ve müzik alanında eğitim veren kurumlar kapanmak zorunda kaldı. Hiçbir şekilde devletten de destek alamayan bağımsız kurumlarda eğitim veren müzik öğretmenleri de ya işsiz kaldı ya da başka alanlara yönelmek zorunda kaldı. Bu kurumlardan biri olan ve zor zamanlar geçiren İzmir Müzisyenler Derneği (İMD), sınırlı sayıda eğitmen ve öğrenci ile çalışmalarına başladı.
Başka iş yapıyorlar
Koronavirüs sürecinde eğitmenlerin evlerine ekmek götüremez duruma geldiğinin altını çizen İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, çok düşük ücretlerle ve büyük oranda günlük yevmiye usulü çalışan müzisyenlerin bu süreci atlatacak hiçbir imkân ve alternatife sahip olmadığını vurguladı.
800’den fazla müzisyene ulaştılar
Çaparoğlu, işsiz kalan ve zor süreçlerden geçen müzisyenlere İMD olarak destek olmaya çalıştıklarını ve Mart ayı sonundan başlayarak 800’den fazla müzisyene ulaştıklarını söyledi. Çaparoğlu, “Bunlardan 500’e yakın ihtiyaç sahibi müzisyenlerin kıt kanat fatura, kira, erzak yardımı yaptık. Eşi doğum yapan, ailesinde engellileri olanların maddi ve manevi her türlü destekte bulunduk” diye belirtti.
Devlet desteği yok
Sanatçıların devlet desteğinden yoksun olduğunu belirten Çaparoğlu, bunun büyük bir yıkıma neden olduğunu ifade etti. Bu süreçte birçok müzisyenin müziği bırakıp inşaat ve tarım işçiliğine yönelmek zorunda olduğunu kaydeden Çaparoğlu, “Pandemi sürecinin en ağır bedelini müzisyenler ve yurttaşlar ödedi. Devlet pandemi sürecinde yeterli duyarlılığa sahip değil. Avrupa’da sanatçılara ve müzisyenlere ciddi destek verildi. Pandemi sürecinde seslerini duyurabilmek için enstrümanlarımızla sessiz eylem yaparak, sosyal medyada hesaplarımızdaki profillerimizi kırmızıya çevirdik. Amaç sesimizi duyurmaktı. Fakat çok fazla bir karşılık bulmadı” diye ifade etti.
Sorunlara destek olacaklar
Sanatçı ve müzisyenlerin yaşadığı sorunlara ilişkin “Türkiye Sanat ve Müzisyenler Meslek Birliği Odası” açmak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Çaparoğlu, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “16 ilde bulunan derneklerin ortak kararıyla kurulum süreci başladı. Amaç pandemi süreçleri gibi durumlarda sanatçıların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak. Birlik odasına üye olan müzisyenler kayıt altına alınacak ve bu uygulama tüm sanatçıları kapsayan bir kurum olacak. Bu oda sayesinde sanatçılar kayıt altına alınacak ve bu sayede bir güvenceye sahip olacaklar. Kültür Bakanlığı ile ortak konuşarak bunun zemininin hazırladık. Amacımız meslek odası haline gelip meslek odası birliği ve meslek odası olarak hem sanatçıların kimliğini kanıtlamakta sıkıntı yaşamamasıdır. Odaya üye olan her sanatçının bir kartı olacak. Gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında tanınmış hale gelecek. Sanat ve Müzisyenler Meslek Birliği Odası’nın kurulması önemli yani bu meslek grubu üzerinde mümkünse devletin kolaylık sağlamasını bekliyoruz.” Şu an çalışmalarına kısıtlı olarak ve salgın koşulları gözetilerek devam ettiklerini kaydeden Çaparoğlu ritim, bağlama, gitar atölyelerinin ikişerli gruplar halinde devam ettirdiklerini söyledi.
Tedbir canlı müziğe var
Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada salgının yeniden zirveye ulaştığını söylemişti. Artan vakalara rağmen gündemlerinde önlemlere ilişkin bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Koca, tedbiri yine canlı müzik olan yerlerin kapanma saatini erkene çekmekte buldu.