SES Ankara Şubesi, OHAL’in sürdürülmesine tepki göstererek KHK’lerle ihraç edilenler çalışanların işlerine iade edilmesi çağrısı yaptı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen, 8 ve 9’uncu dönem SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Rona Temelli’nin görevine iade edilmesi talebiyle Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 5 No’lu Şubesi önünde açıklama yaptı.
Açıklamada, “OHAL uygulamaları son bulsun, Rona Temelli görevine iade edilsin” yazılı pankart açıldı. Açıklamada, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganı atıldı.
SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Nazan Karacabey, Rona Temelli ve OHAL kapsamında ihraç edilenlerin işe iade edilmesini talep etti. İhraç edilen 3 emekçinin yaşamını yitirdikten sonra işe iade edilmesini hatırlatarak OHAL Komisyonu’nun adaletsizliğine dikkat çeken Karacabey, “Kamuoyunda OHAL dönemi son bulduğu düşünülse de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası OHAL rejimi kalıcı hale gelmiştir. OHAL’in devamını sağlayan 7145 sayılı Kanunun 26. Maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesine dayanak yaparak iş kolumuzda da keyfi ihraçların devamı sağlanmıştır” diye belirtti.
İhraçların sürdürüldüğünü ifade eden Karacabey, “Mart 2019 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve YÖK’e bağlı Üniversite Hastanelerinde ihraçlar sıkça devam etmiştir. Bu kapsamda OHAL’in resmi olarak kaldırıldığı günden bugüne 31 sendika üyemiz daha ihraç edilmiştir. Bu 31 arkadaşımızın 5’i işlerine iade edilirken, 26 arkadaşımızın itiraz süreci devam etmektedir. Pandemi dönemi sonrası sendikamızın yürütmüş olduğu sağlık hakkı mücadelesi ve hükümetin pandemiyi yönetememe eleştirisi ve eylemleri nedeniyle sendikamıza baskılar artarak devam etmiştir. Sendikamıza yönelik kumpas davaları, eski dönem ve yeni dönem yöneticilerimizin 35’inci madde kapsamında ihraçlarında kullanılmıştır” dedi.
Emekten ve demokrasiden yana bir Türkiye yaratıncaya kadar…
Rona Temelli’nin 17 Kasım 2020 tarihinde açığa alındığını, 28 Temmuz 2022 tarihinde sendikanın aldığı kararlar doğrultusunda eyleme katıldığı gerekçesiyle de soruşturma açılması gerekçesiyle ihraç edildiğini anımsatan Karacabey, “Hakkında alınan yargılama kararı ve açığa alma kararları ile cezalandırılmak isteniyor” dedi. Karacabey, “Yöneticilerimiz hakkında iddia edilen suçlamalar sendikal mücadele kapsamındaki eylem ve etkinlikler olup burada cezalandırmak istenen sendikal mücadelemizdir. Bu nedenle sendikal faaliyet kapsamlarında eylem ve etkinlikler gerçekleştiren geçici 35’inci madde ile ihraç edilen önceki dönem şube eşbaşkanımız Rona Temelli ve ihraç edilen tüm arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini talep ediyoruz. Tüm bu baskılara karşın bu ülkenin onurlu kamu emekçileri olarak bu hukuksuzluklar karşısında boyun eğmeyeceğimizi, emekten ve demokrasiden yana bir Türkiye yaratıncaya kadar mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu.
Bitlis’te bakanlık yönetmeliğine karşı eylem
SES Bitlis Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Beyaz Reform” adıyla duyurduğu Ek Ödemeye Yönetmeliğine tepki göstermek amacıyla Tatvan Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi. Çok sayıda sağlıkçının katıldığı açıklamada, “Ne destek ne teşvik tek kalem maaş istiyoruz” pankartı açıldı.
SES’in Tatvan’daki temsilcisi Mahmut Yıldız, bakanlığın yönetmeliğine tepki gösterdi. Yıldız, “Biz maaş kalemleri azaltılsın dedikçe bakanlık ısrarla maaş kalemlerini artırmada ısrar ediyor. Sonuç olarak performans sistemi teşvik ek ödeme ve temel ek ödeme olarak iki kaleme ayrıldı. Performans sistemi bitti denilerek, kelimelerle oynanarak performans sisteminin içeriği korunmuştur” dedi. Yıldız, yapılan değişiklikle kendilerine, “daha fazla hasta daha çok işlem, sağlıklı bir toplum yerine hastalıktan beslenen kışkırtılmış sağlık tüketimi ve ne kadar çok çalışırsan o kadar çok kazanırsın” mesajı verildiğini ifade etti.
ANKARA/BİTLİS