Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciası 2. yılında, aileler duyarlılık bekliyor
Gülcan Dereli/İstanbul
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 328 kişinin yaralandığı tren faciasının dün 2. yılıydı. Tren faciasında 9 yaşındaki çocuğu Oğuz Arda Sel’i kaybeden anne Mısra Öz, sosyal medya hesabından hemen hemen her gün çocuğunun fotoğrafını paylaşıyor ve adalet istiyor. Mısra Öz, Çorlu ailelerinin 2 yıllık adalet mücadelesini gazetemize değerlendirdi.
‘Ciddiyetsiz soruşturma’
2 yıldır asıl sorumluların yargılanmadığını belirten Mısra Öz, “Hatta asıl sorumlular yargı önünden kaçırılıyor. Ben artık böyle söylüyorum. 2 yıldır yürütülmeye çalışan dosya ciddiyetsiz yürütülen bir soruşturma dosyası oldu. 4 tane de sorumlu olan demiryolu işçisi gösteriliyor. Ama bu 4 işçinin tabii ki sorumluk payları vardır ama o kadar sorumlu olduklarını düşünmüyorum” diye konuştu.
‘Asıl dosya ayrılan dosya’
Asıl dosyanın ayrılan dosya olduğunu belirten Öz, “O dosya 2 yıldır savcılıkta hiç hareket etmeyen bir dosya. Gerçek sorumluları karşımıza çıkarabilecek dosya da o dosya. Biz o dosyanın akıbetini bekliyoruz artık. 5. duruşması görülen dosyadan çok bir beklentimiz kalmadı açıkçası. Çünkü ciddiyetsizlikle yürütülüyor. Asıl dosya ayrılan dosyadır. Onun içinde bilirkişiler atanacaktı. Savcı 10 gün içinde atarım demişti. Henüz bir atama gerçekleşmedi. Bekliyoruz. O bilirkişiler çıktıktan sonra da asıl dosyanın akıbeti ortaya çıkacaktır” dedi.
Demiryolları ölüm saçıyor
Duyarlılık çağrısında bulunan Mısra Öz, “Herkesin bu konu üzerine duyarlıkla bilgi sahibi olması gerekiyor. Toplumun kaza oldu bitti diyerek hayatına devam etmemesi gerekiyor. En azından tren yolunu kullanmamaları gerekiyor. Çünkü biz 2 yıldır bu olayın içinde olduğumuz için artık demir yolu çalışanlarından tutun da demir yolunda çalışan sanıklardan, sanık avukatlarından, BTS’den ve yapılan tüm araştırmalardan haberdarız. Demiryolları hiç güvenli değil ve ölüm saçıyor. Menfezler için ayrılan ödenekler para yok denilerek ihaleler iptal oluyor. Çorlu’daki menfez gibi bir sürü menfez var” dedi.
Pamukova, Çorlu, Ankara
İnsanların maddi açıdan trenleri tercih ettiğine dikkat çeken ve insan yaşamının maddiyattan daha önemli olduğunu dile getiren Öz, “Bu 25 kişinin ölümünde hiç yargılanmayan kişiler şu anda hâlâ çalışıyorlar. Hep şunu söylüyorum Pamukova’da gerçek adalet sağlansaydı Çorlu yaşanmayacaktı. Çünkü ayrı liyakatsiz yöneticiler bir şekilde yollarına devam ettiler.
Çorlu’dan sonra Ankara’da yaşandı. Kimse ceza almazsa bu devam edecek. Sorumlular ceza almasa ise bu aynı şekilde devam edecek” diye konuştu. Çorlu aileleri olarak temennilerinin kendi başlarına gelenin başkalarının başına gelmemesi olduğunu söyleyen Mısra Öz, “Duyarsız kalanlara da bir gün ucu değecek. İnsanlara, sesimize ses olmalarını en azından bu tür davalara biraz olsun sahip çıkmalarını istiyoruz Çorlu aileleri olarak” diye konuştu.
Asıl sorumlular yargılanmıyor!
Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ancak aileleri asıl sorumluların TCDD yetkilleri ve dönemin Ulaştırma Bakanı olduğunu bilrterek, yargılanmalarını istiyor.
Ne olmuştu?
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmiş faciada 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirmiş, 328 kişi de yaralanmıştı.