SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güldiken, kentte 20 bin dolayında kişinin koronavirüs nedeniyle karantinada olduğunu söyleyerek, günlük 10 ile 15 arası yaşamını yitiren hasta sayısının olduğunu belirtti
Sağlık meslek örgütlerinin Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan koronavirüs vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını ilişkin paylaştığı kimi bilgilerin ardından Bakan Fahrettin Koca’nın günlük 10 ile 20 arasında açıkladığı ölüm vakası sayısı aniden 37 ile 49 bandına yükseldi.
Bakanlığın paylaştığı vaka sayısındaki hızlı artışının nedenini, Diyarbakır’da koronavirüse ilişkin son verileri Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
Son iki haftadır Diyarbakır’da hastanelerde günlük tedavi gören kişi sayısının 700 ile 750 arasında değiştiği bilgisini paylaşan Güldiken, bu 750 kişi arasında 150 kişinin yoğun bakımlarda tedavi gördüğünü kaydetti.
Ölüm nedenleri Kovid-19 yazılmıyor
Kente günlük 10 ile 15 arası yaşamını yitiren hasta sayısının olduğunu söyleyen Güldiken, “Hatta bazı günlerde bir hastanede 15 kişi yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz günlerde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde oldu. Kovid-19 tedavisi görüp yaşamını yitirenler var. Kovid-19 tedavisini özellikle söylüyorum. Çünkü tedavi görüp de, PCR testi pozitif çıkmayıp, yaşamını yitirenler var. Bunların ölüm nedeni Kovid-19 olarak kayda geçilmiyor. Bunun için özellikle Kovid -9 tedavisi tabirini kullanıyoruz. Buna örnek verilmek gerekirse geçtiğimiz hafta Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kovid-19 tedavisi görüp, yaşamını yitiren 15 kişiden sadece 4’ünün ölüm nedeni Kovid-19 yazılmıştı. Diğerlerinin KOAH, zatürre ve kronik hastalıklara bağlı ölüm diye yazılmıştı” diye belirtti.
Vaka sayısı 100 bini aştı
Diyarbakır’da şu anda 20 bin kişinin evde karantina altında bulunduğunu aktaran Güldiken, devamında şu bilgileri verdi: 20 bin kişinin tamamı elbette Kovid-19 değil. Bunlardan bir kısmı evdeki birinin Kovid-19 olmasından dolayı karantinada. Şimdiye kadar Diyarbakır’da Kovid-19 tanısı almaş, iyileşmiş, halen tedavi gören, karantinada olan kişi sayısı 100 bini aşmış durumda. Özellikle 1 Haziran’dan sonra ortalama günde 500 tanı olsa bile 1 Haziran itibarıyla bu güne kadar 90 günde yaklaşık 50 bin kişi yapıyor. Öncesi de var. 100 bini geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
‘Bakanlık stabil tanımı yapıyor’
SES Şube Eşbaşkanı, tablo bu iken Sağlık Bakanlığı’nın Diyarbakır’daki durum için “stabil” değerlendirmesinde bulunmasını da eleştirdi. Güldiken, “Diyarbakır için Bakanlık stabil tanımı yapıyor. Evet stabil ama yüksek seyir de bir stabil var. Son iki haftadır 700-750 arasında değişiyor. Hatta bir günde sadece 601 vakanın testi pozitif çıktı. Tabi bunun özel nedenleri var. Örneğin düğün, kına mevlit, taziye gibi etkinlikleri takip eden 4-5 gün sonrası vaka sayısı daha fazla çıkıyor” dedi.
Yine ulaşabildikleri bilgilere göre, kentte testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 500’ü geçtiğini dile getiren Güldiken, “Ama bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Mesela Mart ayındaki Kovid-19 bilgilerine ancak önceki gün ulaşabildik. Bunun için diyoruz ulaştığımız bilgiler” diye belirtti.
Bakanlığa cevap
Sağlık çalışanlarının enfekte sayısının fazla olmasında kalitesiz koruyucu malzeme kullanımının etkili olduğunun altını çizdi. Güldiken, yine kentteki kimi özel hastanelerin Kovid-19’dan ölenlerin verilerini sisteme girmediğinin ortaya çıkması ile birlikte Bakanlığın bu yöndeki uyarısı üzerinde de durdu.
Güldiken, “Belli ki bu önceden tasarlanmış bir şeydi. ‘Bu bilgileri girmeyeceksiniz’ denilmiş. PCR testi pozitif çıkanları girmeyeceksiniz denilmiş. Sonra kendilerini ABD, Almanya ile kıyaslıyorlar. Sağlık sistemini beğenmediğimiz ABD’nin sağlık sisteminde bile Kovid-19 bulgusu olan testi pozitif çıkmamış ama bulgular Kovid-19’da benzeyen her türlü ölümü Kovid-19 yazdılar. O yüzden orada vaka sayısı gerçeğe daha yakın. O yüzden Türkiye’de vaka sayısı gerçeğe daha uzak” dedi.
‘Gerçek bilgiyi topluma ulaştırıyoruz’
Bakanlık dışında veri paylaşanlara yönelik baskıların son dönemde iyice arttığını da dile getiren Güldiken, şunları söyledi: Bakanlık zaten günlük verileri giriyor. Bu tablo ile biz her türlü karşılaştırırız. TÜİK ve bakanlığın verileri gizlemesi yönündeki girişimleri bir bilgi sızmasının önüne geçmek olarak görülemez. Bilgi sızdırmak gizli bilgiyi sızdırmak gibi bir eylemdir. Biz var olan bilgilere ulaşıyoruz. Gerçek bilgi neyse biz onları topluma ulaştırıyoruz. Ama belli ki baskıyı artıracaklar.
DİYARBAKIR