6 bin 643 hayali seçmenin taşındığı Sêrt’te AKP kentte hayali durumda iken DEM Parti’ye ise ilgi yoğun
Selman Çiçek
Botan’ın önemli kentlerinden biri olan Sêrt, Kürt ve Arap halkının birlikte yaşadığı bir kent. İki dönemdir kayyım zihniyeti ile yönetilen kentte, bir çivi bile çakılmamış. Hem genel seçimlerde hem de 2019 yerel seçimler öncesi geldiğim kentte, değişen hiçbir şeyin olmadığına tanık oldum. Bilakis kentin daha çok gerilediğini çıplak gözlerle gözlemlemek mümkün.
AKP’nin seçmen taşıdığı kentlerden biri olan Sêrt’te, aynı zamanda bilinçli olarak AKP’nin kazanacağı algısı yaratılıyor. Bu durumu yerinden takip etmek için geldiğim kentte, durumun sadece algıdan ibaret olduğunu gözlemlerken DEM Parti adaylarına ilgi oldukça yoğun.
Mahalleler su altında
DEM Parti Sêrt Belediye Eşbaşkan adayları Safiye Alagaş ve Mehmet Kaysı ile Gap ve Algül mahallelerini geziyoruz. Gap Mahallesi, daha çok Kürtlerin yaşadığı mahalle iken Algül Mahallesi ise Arapların da yaşadığı bir mahalle.
Gap Mahallesi’ne girdiğimiz anda birçok yerin bariyerlerle kapatıldığını gördük. Mahallenin giriş kısmı, kentsel dönüşüme sokularak evler bir bir yıkılıyor. Mahalle, Sêrt’in en yoksul mahallesi, evleri yıkılan insanlara ne olduğunu sorduğumda ise, yine mahallenin üst kısmında kiraya geçtiklerini öğrendim. Yani mahallenin girişi, site yapılarak zenginlere peşkeş çekilirken mahallenin yoksulları ise yine kiraya mahkum edilmişti. Mahallede yapılan yıkımlardan dolayı her yer toz altında iken mahallenin ikinci sokağı ise altyapı çöktüğü için su altında kalmış. Kayyım, günlerdir altyapının iyileştirilmesi için hiçbir çalışma yapmıyor. Belediye ekiplerinin, suyun diğer sokaklara yayılması için taşlarla suyun önünü keserek önlem alması kayyım pratiğinin en çıplak haliydi.
Bizim olanı geri alacağız
Yıkık dökük su altındaki sokaklarda Kaysı ve Alagaş, ev ev dolaşarak seçim çalışmasını yürütüyor. İlginin çok olduğu mahallelerde yurttaşlar, kayyımdan duydukları memnuniyetsizliklerini sıklıkla dile getiriyordu. Sırtında ağır bir yük ile Alagaş’a selam veren bir kadın, kayyımın hep hırsızlık yaptığını, kendilerine ait olanı kendilerinden aldıklarını ve DEM Parti’nin kendilerine ait olanı alacaklarını inandığını söyleyerek desteklerini iletti. Yine bir başka evde, evinin önünde oturan yaşlı bir anne, yıllar sonra Konya’dan doğduğu Sêrt’te taşındığını, ilk kez yerel seçimlerde kendi partisi olan DEM Parti için oy vereceği için mutlu olduğunu söylüyor.
6 bin 643 hayali seçmen var
Halkın ilgisini ve beklentilerini dinledikçe AKP’nin algısının boş bir algı olduğunu gözlemliyorum. AKP’nin kentte tek umudu Sêrt’e taşıdığı seçmenler. Sêrt merkezde 4 adrese binlerce seçmen kaydedilmiş durumda. Yenimahalle Cengiz Topel Caddesi 40 numaraya 2 bin 99 kişi seçmen kaydedilmiş. Yine Doğan Mahallesi’nde bulunan Abdurrahman Kavak Caddesi 75 numarada bulunan Özel Harekât Siirt Şube Müdürlüğü’ne bin 989 kişi seçmen kaydedilmiş. Barış Mahallesi Hükümet Bulvarı 12 numara 1’inci daireye bin 806, ikinci daireye ise 749 seçmen kaydedilmiş. Toplamda sadece 4 adrese 6 bin 643 hayali seçmen kaydedilmiş.
Alagaş: Sêrt çamur içinde
DEM Parti’nin eş başkan adaylarından Safiye Alagaş, 1990 yılında Sêrt’in Perwarî ilçesinde doğdu. 93 yılında devletin köy boşaltma politikaları ve baskılarından dolayı Adana’ya göç etmek zorunda kalan Alagaş, mücadelesini uzun süre metropolde yürüttükten sonra Özgür Basın kurumlarında yer alarak gazetecilik faaliyetlerinde bulundu. Özellikle Gazete Şujin, JİNNEWS’te çalışarak kadın mücadelesine yakından tanıklık etti. Alagaş, Özgür Basın deneyimi ve kadın mücadelesindeki tanıklık birikimlerini belediye eş başkanlığına aday olarak Sêrt’te yerel yönetim deneyimi ile taşımak istiyor.
Göç ettikten sonra Sêrt’e 2006 yılında döndüğünü söyleyen Alagaş, kendisini hiçbir zaman Adana’ya ait hissetmediğini, aitlik duygusunu 16 yaşında Sêrt’e döndüğünde hissettiğini söyledi. Botanlı bir kadın olarak Sêrt’e hizmet etmenin önemli bir adım olduğuna inandığını söyleyen Alagaş, “Asıl yerim burasıdır, hizmet edeceksem Sêrt’e hizmet etmeliyim düşüncesi ile aday oldum. 8 yıldır bu kente kayyım atanıyor. Ve hiçbir mahalleye hizmet götürülmüyor. Kent, çamur ve çukur içinde. Var olan kazanımlara da göz koydular. Kadın merkezlerini kapattılar. Mir Celadet Bedirxan Kütüphanesi’ni kapattılar. Son 8 yılda Sêrt 30 yıl geriye götürüldü” diye konuştu.
Kadın kooperatifleri
Yalnız bırakılan bu halka hizmet götürmek için aday olduklarını söyleyen Alagaş, kayyımların en çok tahribat yarattığı kadın kazanımlarına dikkat çekerek kadına dönük projelerini şu sözlerle anlattı: “İlk olarak kayyım tarafından kapatılan Berfin Kadın Merkezimizi açacağız. Kadınlara bu merkezde, hukuki, sosyal ve psikolojik destekler sunacağız. Şiddete karşı mücadele ağı oluşturacağız. Her kadına ulaşmaya çalışıp bütün haklarını anlatmaya çalışacağız. Kadını hem sosyal hem de ekonomik yaşama katmak için kooperatifler oluşturacağız. Kadının kendi ekonomik kaynaklarını oluşturabilmesi için kooperatif çalışmalarımız olacak. Yerel işaretli birçok ürün var. Bıttım, fıstık, nar gibi ürünler var. Bu ürünleri kooperatiflerle görünür kılacağız. Kooperatiflerle kadına alternatifler oluşturacağız.”
Çok dilli belediyecilik
Yerel yönetimler politikasının çok dilli olduğuna dikkat çeken Alagaş, Sêrt’in de çok dilli olduğunu ve belediyeyi de üç dili esas alan bir anlayışı ile yöneteceklerini söyledi. Sêrt’te Kürt ve Arapların kültürel bir kaynaşma ile akraba bağlarının oluştuğunun altını çizen Alagaş, “Sêrt’te kültürel bağlar çok güçlüdür. Bizler de ortak bağları daha çok görünür kılan projelere imza atacağız. Ortak kültürel etkinliklerle halkların kendilerini ifade edeceğiz. Sokak tabelalarından açılacak kreşlere kadar her şeyi üç dil ile yapacağız” dedi.
Kaysı: Kooperatifleri geliştireceğiz
DEM Parti’nin bir diğer adayı ise Mehmet Kaysı. Kürtlerin demokrasi mücadelesinin her safhasında sorumluluk alan Kaysı, HADEP’ten DEM Parti’ye kadar olan bütün süreçlerde çeşitli görevler alarak demokrasi mücadelesine önemli katkılarda bulundu. 1968 yılında merkeze bağlı Yerlibahçe köyünde doğan Kaysı, 1990 yılına kadar köyde hayvancılık ve tarım ile uğraşır. 1990 yılında köyleri boşaltıldıktan sonra Sêrt merkeze taşınan Kaysı, o günden bugüne hem siyasal alanda mahalle komisyon üyeliğinden il başkanlığı gibi görevler alarak hem de yerel yönetimlerde meclis üyesi olarak görev alarak kentte hizmet etti.
Kırk yıldır Sêrt’te Sêrt için mücadele ettiğini söyleyen Kaysı, hizmet sevdalısı olduğunu, mahalle komisyonluğundan il genel meclis üyeliğine kadar görevlerde yer alarak bu kente hizmet ettiğini söyledi. Şimdi ise bu hizmete eş başkan adayı olarak sorumluluk aldığını söyleyen Kaysı, “Sêrt, zengin ama zenginliklerin işlenmesi konusunda fakir bir kent. Sahipsiz bir kent. Hayvancılığı olan bir şehir. Üretilen peynir, Türkiye’nin birçok iline buradan gidiyor. Fıstığı ile meşhur. Ancak Antep fıstığı tek biliniyor. Kurdistan’da en güzel yetiştirilen ürün Sêrt fıstığıdır. Sêrt’in eniştesi olarak göreve gelen iktidar, 22 yılda Sêrt’te var olanları da yok etti. Örneğin, Sêrt’in zivzik narı çok meşhurdur. Bıttım ürünleri çok meşhurdur. Tüm bu ürünleri yetiştirme ve geliştirme alanları yok bizler bunu kooperatif sistemi ile daha verimli hale getireceğiz” dedi.
Sêrt susuz
Sêrt’in doğasının barajlarla katledildiğini söyleyen Kaysı, Botan’ın dört tarafının su olduğunu ancak Sêrt’te su sorununun çok ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Belediyenin şu an bir karakol olarak işlev gördüğüne dikkat çeken Kaysı, “AKP, kenti kayyımlarla geriye götürdü. Ancak biz halk ile birlikte, sivil toplum örgütleri ile birlikte bu kenti ileriye taşıyacak projeleri üreteceğiz. Her projemizi halka götüreceğiz. Yerelden bir demokrasiyi inşa edeceğiz. Yerel yönetim konusunda ciddi bir deneyime sahibiz. Kooperatifleri geliştireceğiz. Zivzik narı, fıstık ve peynir kooperatifleri kuracağız. Yaptığımız parklar bile şu an odunluk olarak kullanılıyor, hayvanlar içinde otlanıyor. Bakamıyorlar, kaybedilen değerlerimizin hepsini geri alacağız, sahip çıkacağız” diye konuştu.