İSİG Meclisi Ankara Temsilcisi Pınar Abdal, koronavirüse karşı çıkarılan pakette sermayenin çıkarlarını koruyacak vergi indirimi, işçilere ise ‘hijyeninize dikkat edin’ tavsiyesini çıktığını belirterek, bu duruma tepki gösterdi
Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde, çalışmak zorunda olan milyonlarca emekçinin açıklanan sağlık tedbirlerini uygulayabilme koşulu bulunmuyor. Evde kalamayan, sosyal mesafeyi koruyamayan ve her gün toplu taşıma araçlarına binmek durumunda kalan işçilerle birlikte on milyonları bulan işçi aileleri tehlikede.
İşçiye paket yok
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) Ankara Temsilcisi Pınar Abdal, Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yaptığı açıklamada işçilerin 365 gün sermaye için çalıştığını ama dünyada çok az rastlanan bu durumda bile, hem de sadece ilk 15 gün için bile sermaye sınıfının üretimin durmasına tahammülünün olmadığını söyledi.
Salgın sürecinin bu çarpıklığı ve sınıf uçurumunu ortaya çıkardığını belirten Abdal, hükümetin açıkladığı ekonomik paketinde işçilerin olmadığını vurguladı: “Paketten çıkan tedbirler işçinin, emekçinin beklentileri doğrultusunda olmadı, tam tersine sermayenin çıkarlarını koruyacak vergi indirimi, teşvik, borç erteleme ve stok finansmanı çıktı. Ama işçiler için sadece kişisel hijyeninize dikkat edin öğüdü çıktı.”
İşçiler çalışmaya devam ettiğine ve koşullarında herhangi bir değişiklik olmadığına dikkat çeken Abdal, “Toplu taşıma araçlarıyla, işçi servisleriyle, yani pandemi açısından hiçbir biçimde bulunulmaması gereken yerlerde her gün işe gidiyor ve çalışıyorlar” dedi.
Süre artarsa tehlike de artar
Üretim faaliyetinin sürdüğü zorunlu yerlerde çalışma süresinin 6 saatle sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Abdal “Çalışma süresi ne kadar artarsa işçilere virüs bulaşma ihtimali o derece artacaktır. Çalışma sürelerine dair her türlü sınırlandırmanın işçilerin yıllık izinlerinden düşürüldüğü hukuksuz uygulamalara son verilmeli” diye seslendi.
‘Kimse batmaz’
İSİG’in üretimin zorunlu olduğu sektörler dışında üretimin tamamen durdurulmasını savunduklarını belirten Abdal, “Bunun dışında ise iş yerlerinde acil durum ilan edilmeli. Bu süreç halk sağlığı ve işçi sağlığı problemine dönüşmüş, olağanüstü bir durumdur ve bir sağlık seferberliği ilan edilmelidir. Böyle bir salgın döneminde iki ay üretimin yapılmaması kimseyi batırmaz. Batırıyorsa da eğer devlet bugün olduğu gibi işverenleri koruyacak bazı tedbirler çıkarır.”
Kayıt dışı sektör
Abdal, özel sektörde çalışan işçilerle kayıt-dışı sektörde çalışan güvencesiz işçilerin salgına karşı en kırılgan kesimleri oluşturduğunu ifade ederek, taşeron, kadrosuz ve güvencesiz çalışan işçilere yönelik tedbirlerin salgın sürecinde tamamen ihmal edildiğini söyledi. Abdal, “En güvencesiz şekilde çalışan kadın işçiler, çocuk işçiler, göçmen ve mülteci işçiler bu sürecin en fazla zarar göreni olacak. Sendikalaşmanın olmadığı her iş yeri de bu önlemlerin dışında olduğu için büyük risk altında uyarısında bulundu.
HABER MERKEZİ