AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto eylemlerinde gözaltına alınan öğrencilerden 24’ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Çıkışta açıklama yapan öğrenciler, kayyum rektöre karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti
AKP’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararı ile Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasını protesto eylemlerinde gözaltına alınan öğrencilerden 24’ü sabah saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Savcılık işlemleri biten öğrencilerden 22’si adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilirken, Azad Aksoy ve Yıldız İdil Şen ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilen 22 öğrenci ve tutuklama talebiyle sevk edilen 2 öğrenci daha ifade işlemleri ardından serbest bırakıldı.
Adliye önünde öğrencilerin avukatları ve arkadaşlarının katılımıyla kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, “Üniversiteyi savunmak suç değildir. Gözaltılar serbest bırakılsın” pankartı açılırken sık sık, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek”, “Gözaltılar, tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.
Mücadele sürecek
Açıklama ilk olarak sözü gözaltından serbest bırakılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Burak Çetiner, kayyum rektöre karşı birleştiklerini belirterek, bu birleşme sonucunda polis saldırısıyla karşılaştıklarını ifade etti. Çetiner, “Aile evlerinden özel harekat polisleri tarafından gözaltına alındık. Gözaltından sonra çıplak arama işkencesine maruz kaldık. Bunlarla bizi korkutacaklarını zannediyorlarsa bunda yanılıyorlar. Yarın yine kayyum rektöre karşı sesimizi çıkaracağız. Bizi bölmeye çalışıyorlar. biz üniversite öğrencileri olarak üniversitelerdeki ve belediyelerdeki kayyumlara ses çıkarıyoruz. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.
Gözaltında işkence
Ardından söz alan avukat Abdullah Şeroğlu ise gözaltı sürecini anlatarak, gözaltıların çıplak arama, cinsel taciz ve kötü muamele gördüğünü ifade etti. Öğrencilerin sağlık kontrolüne götürüldüğünde doktorların sağlık raporuna işkenceyi yazmadığını belirten Şeroğlu, “Bugün arkadaşlarımız gözaltından adliyeye getirilirken sağlık kontrolünde korkunç bir muameleye maruz kalmışlar. Bazılarının dudağı patlat, bazılarının ise dizlerinde yaralar var. Ancak Türk Tabipler Birliğine bağlı doktorlar dahi bunları rapora yazmaktan imtina ediyor. Biz arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya
Tutuklamaya sevk edilen öğrencilerin durumuna değinen Şeroğlu, “Dava dosyalarında hiçbir şey yok ama geçmişe dönük sosyal medya araştırması var. Bu sosyal medya araştırmasına dayanarak savcılık tutuklama talep etti. Birkaç saat tutuklama kararı vermek için bekledi. Hukuksuzluklar diz boyu” şeklinde konuştu.
Tutuklama istemiyle sevk edilen Azad Aksoy ve Yıldız İdil Şen de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
HABER MERKEZİ