‘Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürdüm’ sözlerinden dolayı hapis cezasına çarptırılan Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi’nin ölümünün üzerinden 7 yıl geçti
Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi’nin yaşamının yitirmesinin üzerinden 7 yıl geçti. 25 Aralık 2012 tarihinde yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Kürt siyasetçi Elçi’nin ailesi anma mesajı paylaştı.
Ailesinden mesaj
Elçi’nin oğlu Heja Elçi’nin paylaştığı anma mesajında şu ifadelere yer verildi: “Bugün, ömrünü halkının sorunlarına adayarak yaşamış rahmetli babam Şerafettin Elçi’nin aramızdan ayrılışının 7. yılı. Kendisini anarken dik duruşlu, dosdoğru yolunun aydınlatıcı yönünü anlatmaya, fazla bir şey söylemeye ihtiyaç var mı bilmiyorum. Halktan, hukuktan, barıştan, mazlumdan yana olan o değerli duruşu kendiliğinden gözümüzün önüne gelebiliyor zaten. Siz sevenleri ve dostlarına kendisine ait bir cümlesini aktarmak istiyorum: Kürtlere yapılanları Türk de olsam kabul etmezdim.
‘Rahmetle ve özlemle anıyoruz’
Merhametin, vicdanın, adaletin, insan hakkına olan duyarlılığının bir ölçüsü kabul edilebilecek bu sözleri bence kendisini, sahip çıktığı dünya görüşünü ortaya koyan en özet cümlesi olarak kabul edilebilir. İnsanca ve kardeşçe yaşamanın gereklerini dile ve gündeme getirmekten hiç çekinmedi. Namuslu, dik duruşunu hiç bozmadı. Kahramanca duruşunun bizlere örnek olmasını temenni ederken, kendisini bir kez daha rahmetle ve özlemle anıyor, hatırası önünde minnetle, hürmetle eğiliyoruz.”
Anma yapılmayacak
Öte yandan Elçi’nin ölüm yıldönümü dolayısıyla her yıl Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan kabri başında yapılacak anmanın bu yıl kimi aile fertlerinin sağlık durumlarından kaynaklı yapılmayacağı öğrenildi.
Şerafettin Elçi kimdir?
Şerafettin Elçi, 14 Mart 1938 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu. Elçi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yükseköğrenimini yaptı. Elçi, kimi Kürt siyasetçilerini yargılandığı ve 49’lar Davası olarak bilinen davada yargılandı. Cizre’de bir süre avukatlık yapan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi davasından Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılandı ve 8 ay kadar askeri cezaevinde tutuklu kaldı.
1977 Genel Seçimlerine Adalet Partisi’nden Mardin Milletvekili olarak seçilen Elçi, Aralık 1977’de CHP’ye geçti. 1978-79 Ecevit hükümetinde Bayındırlık Bakanı olan Şerafettin Elçi, bu dönemde “Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürdüm” şeklinde yaptığı açıklamayla adından söz ettirmişti. 12 Eylül sonrası bu açıklamasından dolayı 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve on yıl siyaset yasağı aldı.
1992’de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nın kurulmasına öncülük eden Elçi, vakfın kurucu başkanlığını yürüttü. Vakıf, 1995’te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Elçi, 1994’te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu’nun kuruluşunda rol oynadı ve bu platformun sözcülüğünü yaptı. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997’de kurulan Demokratik Kitle Partisi’nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Şerafettin Elçi, daha sonra Demokratik Kitle Partisi’nin Genel Başkanlığı’na getirildi. Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Elçi, daha sonra 19 Aralık 2006’da kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı oldu. Elçi, 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girdi.
HABER MERKEZİ