Son ana kadar kamerasını elinden düşürmeyen gazeteci Deniz Fırat’ın aramızdan ayrılışının 5’inci yıl dönümü. Dünya IŞİD’in Şengal’e saldırısını ondan öğrenmişti. IŞİD’in başka bir saldırısını takip ederken hayatını kaybetti
Gazeteci Deniz Fırat, (Methiye Yıldıztan) IŞİD’in saldırılarını dünyaya ilk duyuran gazetecilerden biri oldu. Bir gazeteci olarak çetelerin ilk olarak yöneldiği kadınların sesini duyurmaya çalışan Deniz Fırat, 8 Ağustos 2014’te IŞİD’in Maxmur’a yönelik saldırısını takip ederken vücuduna isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle hayatını kaybetti. Özgür basın geleneğinin temsilcilerinden olan Deniz Fırat, sonsuzluğa uğurlanırken yüzlerce kadın gazetecinin de bu gelenekle tanışmasını sağladı
Birçok çalışma yaptı
Deniz Fırat, iyi bir gazeteci olmak istiyordu, o nedenle de 2007 yılından itibaren gazetecilik alanında kendini geliştirdi. Uzun bir süre, “Tanrıça Zilan” dergisi ve “Dengê Welat” radyosunda kadın gündemi bültenlerini hazırladı. 2013 yılında ise Maxmur Mülteci Kampı’nda gazetecilik yapmaya başladı. Burada haftalık gazete olan “Rojeva Welat” gazetesinde çalışan Fırat, aynı zamanda Stêrk TV için programlar yaptı, Tanrıça Zilan dergisi için yazılar yazdı, JINHA’da muhabirlik ve yer yer de Roj News ve ANF için haberler yaptı. Basına büyük emek harcayan Deniz Fırat, durmak dinlenmek bilmeyen bir pratiğe sahip oldu. Maxmur’da kapı kapı dolaşıp gerçeğin insanlara ulaşması için gazete dağıtımından, yazdığı makalelere, çektiği görüntülerden, savaş muhabirliğine kadar özgür basın adına birçok çalışma yürüttü.
Şengal Soykırımı’nı duyurdu Deniz Fırat, gazeteciliğini savaşın en sıcak bölgelerinde yaptı. Savaşın en ön cephesinde Maxmur direnişini anı anına yansıttı. IŞİD’in Şengal’e ilk saldırısında katlettiği Ezidileri ve kaçırıp zorla köle pazarlarına götürdüğü Şengalli kadınları anlatabilmek için gecesini gündüzüne katarak Maxmur’dan programlar yaptı. 6 Ağustos 2014’te IŞİD çeteleri Maxmur Kampı’na saldırdığında Deniz Fırat, elinde kamerasıyla savaşın içinden tüm dünyaya olanları aktardı.
8 Ağustos’ta IŞİD’in Mahmur saldırısında en ön cephede olan Deniz Fırat, gerçekleri tüm dünyaya duyurma çabası içerisindeyken, IŞİD’in attığı havan topunun parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Binler uğurladı
Yaşamını yitiren Deniz Fırat’ı binlerce insan Silopi’den Çaldıran’a getirilene kadar karşılayarak “Hoş geldin” dedi. Deniz Fırat’ın kalemini ondan sonra kız kardeşleri Binefş Sarya ve Bêrîtan Medûsa devraldı. Binefş Sarya, Tanrıça Zilan dergisinde Deniz Fırat’ın yerine yazmaya ve radyoda da kadın bültenleri hazırlamaya başladı.
Deniz’in kaleminden…
Gazeteci Deniz Fırat basın çalışmalarının yanı sıra dil konusuna da oldukça hassastı ve bunu “Zimanê birîndar û boykot” (Yaralı dil ve boykot) yazısında şöyle ifade etmişti: “Dil bedendir. Coğrafya bedendir. Kültür bedendir. Bedeninize sahip çıkın… Dil, doğa, kültür ben hepsine beden diyorum. Eğer siz bedeninize sahip çıkmazsanız başınıza bıçak dayansa da bir şey olmaz ve bir anlamı kalmaz.”
‘Kürtlerin birliğine mesajdı’
Yine IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği Şengal katliamına ilişkin de “Di serdema me de ol dibin sedema kuştina mirovan” (Zamanımızda dinler insanların katledilmesi için gerekçe oluyor) başlığı ile yazı kaleme alan Deniz Fırat, şöyle diyor: “Şengal katliamında binlerce insan öldürüldü. O insanlar ne yapmıştı ki bu şekilde cezalandırıldı. Peki bir kaç aylık bebekler, anneler, henüz küçük genç kızlar neden kaçırıldı? Çekilen fotoğraflar sadece bu barbarlığın şahidi olabildi. Katliamdan kurtulan biri ‘Sadece geride kalanı çekebildiniz’ diyordu. Bu toprakların çocukları neden böyle cezalandırıldı? Ezidi oldukları için mi? Sadece gerekçe bu. Eğer bizler sadece bunu gerekçe olarak ele alırsak büyük bir yanılgıya düşeriz. Doğrudur dinler günümüzde kirli siyasetlerin bir parçası olarak görülüyor. Fakat Şengal katliamının tek gerekçesi bu değil. Şengal katliamı Kürtlerin birliğine verilen bir mesajdır.”
KADIN SERVİSİ
JINNEWS