Şengal toplumunun tüm bileşenlerinin katılımıyla kurulan İttifak Komitesi’nin ortak yaşam ve kararlar noktasında önemli bir adım olduğunu belirten akademisyen Emin, bunun tartışmalı diğer bölgeler için de örnek olabileceğini söyledi
Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin geçen haftaki toplantısı sonucunda kurulan İttifak Komitesi çalışmalarını sürdürüyor. Süleymaniye Üniversitesi öğretim üyelerinden Hawjin Mela Emin, komitenin Şengal halkı açısından önemini değerlendirdi. Rojnews’e konuşan Emin, diğer tartışmalı bölgelerdeki halkların da Şengal İttifak Komitesi’nin çalışmalarını örnek alabileceğini söyledi. Komitenin toplumun tüm bileşenlerin katılımıyla kurulduğuna dikkat çeken Emin, “Şengalliler ortak yaşam ve ortak kararlar dışında başka seçeneklerinin olmadığını anladı. Hepimiz iyi biliyoruz ki IŞİD kentlerde örgütleniyor. Şengal’de yaşayan halklar birliklerini inşa etmezse, başka bir saldırıyla karşı karşıya kalabilirler” dedi. Kürdistan Bölgesi hükümeti, Irak’ın Şengal halkının iradesine ve kararlarına saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Emin, Şengal halkının isteklerinin Şengal’deki bütün farklılıklar için geçerli olduğunu söyledi.
Emin değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Irak ve bölge hükümetinin tartışmalı bölgelerin sorunlarını çözme konusunda doğru olmadığı ve sorunları çözemeyeceği ortaya çıktı. 140. madde ile sorununu çözme konusunu kulak ardı etti. Şengal, tartışmalı bölgelerdeki sorunların çözüm yoludur. Tartışmalı bölgelerdeki halk, Şengal’i örnek alabilirler. Şengal, ortak yaşam ve birbirini kabul etmek anlamında canlı ve doğru bir örnektir.” Musul Valisi’nin onayı ile Şengal’e atanan KDP’li kaymakam Mehma Xelil ve meclis üyelerinin kente tekrar dönmeye çalışmasına tepki gösteren Emin, “Hiçbir siyasi taraf Şengal halkına yaşatılan katliamı görmezden gelerek, dışarıdan getirilen herhangi bir yönetimi Şengal halkına kabul ettiremez. Eski yönetim zor bir süreçte bölge halkını yalnız bırakmıştır. Halka hizmet getirmeyip, Şengal’i savunmasız bırakmıştır.
Eski yönetim Şengal’i koruyacak düzeyde değildir. Şengal’de bir yerleri yoktur. En iyisi eski yönetimin Şengal’e hiç dönmemesidir” diye konuştu. KDP’li kaymakam Mehma Xelil ve meclis üyelerinin kente girmesine Şengallilerin yanı sıra bölgedeki birçok kesim de tepkiler ise devam ediyor. Xelil’i kente geçtiğimiz ay girmek istemesi Şengallilerin protestosu ile engellenmişti. O tarihten bu yana Arap aşiretleri de dahil olmak üzere bir çok kesimden KDP’li kaymakama yönelik tepkiler ve eylemler sürüyor.
HEWLER