Şengal Özerk Yönetimi, Irak hükümetinin Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımı tanıması için uluslararası bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu
Şengal Özerk Yönetimi, Şengal’in özgürleştirilmesinin 9’uncu yıl dönümünde tarihi bir kampanya başlatma kararı aldı. Özerk Yönetim, Irak hükümetinin 3 Ağustos 2014 fermanının soykırım olarak tanıması amacıyla uluslararası düzeyde bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.
Çarşema Serê Nisanê bayramına kadar devam edecek kampanyada, imzalar elektronik ortamda da toplanabilecek.
Kampanya duyurusu Şengal Demokratik Özerk Yönetim Konseyi Eş Başkanı Cihan Celo tarafından yapıldı. Açıklamada, Irak devletine Êzidî soykırımını tanıması ve insani, siyasi ve hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.
Êzidîler savunmasız bırakıldı
Irak Cumhurbaşkanı, Parlamento, Bakanlar Kurulu ve Irak Federal Mahkemesi’ne kampanyaya ilişkin derhal toplanma ve belirtilen talepleri onaylama çağrısı yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bizler Êzidî toplumu olarak 6 bin yıldır bu topraklarda kendi dilimiz, inançlarımız ve kültürümüzle yaşıyoruz. Ancak inançlarımızın farklı olması nedeniyle kirli güçler, halkımıza 74 ferman yaşattı. 3 Ağustos 2014 fermanı DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilmeden önce halkımızın özsavunma silahları iktidar tarafından zorla alındı. Şengal’i savunmakla sorumlu güçler ise arkasına bakmadan kaçtı. Toplumumuz DAİŞ çetelerinin vahşi saldırıları karşısında savunmasız bırakıldı. Birçok Êzidî, yaşadıkları bölgelerin DAİŞ çetelerinin eline geçmesi nedeniyle yabancı ülkelere göç etti. Binlerce çocuk, kadın, yaşlı insan susuzluk, açlık ve aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamını yitirdi.”
3 bin 113 kişinin akıbeti bilinmiyor
Ferman sonucuna ilişkin yapılan araştırma sonuçlarını da paylaşan Cihan Celo, şimdiye kadar 7 bin 224 kadın ve çocuğun esir alındığını, 4 bin 111’inin kurtarıldığını ancak 3 bin 113’ünün akıbetinin hala bilinmediğini söyledi.
Cihan Celo taleplerini şu şekilde sıraladı:
• Êzidî Soykırımı tanınmamalıdır.
• Soykırım suçu işleyenler yargılanmalıdır.
• Êzidî toplumunun yerlerine ve topraklarına dönmeleri için maddi ve manevi yardımların yapılması gerekmektedir.
• Êzidî topluluğunun göçünü önlemek için yerlerine ve bölgelerine dönmeli ve BM dönen Êzidîlerin varlıklarını korumalıdır.
Kaynak: ROJNEWS