Mûş ve Amed arasındaki Şênê Yaylası’nda yaşanan ağaç kıyımı ile ilgili soru önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yasak ve ortaya çıkan tahribatı görmezden gelerek, yapılan kesimlerin ‘rehabilitasyon’ amacıyla yapıldığını iddia etti
Kurdistan’da operasyon adı altında ağaç kıyımı sürerken, yasaklar da devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Halkların Emek ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz’un Amed ile Mûş sınırları arasında kalan Şênê Yaylası’ndaki (Şenyayla) ağaçların askeri üs bölgesi için korucular tarafından kesilmesine ilişkin verdiği soru önergesine cevap verdi.
Bakan verdiği cevapta, Mûş ve ilçelerinde dikilen fidan ve ağaçlardan bahsedeerek, yapılan kesimlerin “rehabilitasyon” amacıyla yapıldığını iddia etti.
Diktikleri ağaçları saydı
Bölgede bin 318 meşe ağacının kesildiğini belirten Yumaklı, “Bölge içerisinde yapılan üretim çalışmaları, dejenere olmuş fertlerin tıraşlanma usulü ile kesilerek yerine sağlıklı bireylerin gelmesini sağlamak amacıyla yapılan rehabilitasyon çalışmalarıdır. Söz konusu çalışmalar bölgeyi ait amenajman planlarında belirtilen yıllık plan ve program dahilinde usul ve esaslara uygun bir şekilde yürütülmektedir. Söz konusu bölgede bin 318 meşe odunu üretilmiştir” cevabı verdi.
2015’ten beri kıyım sürüyor
Bakan’ın “rehabilitasyon ”savunmasına karşın Karakol-kalekol yapımı, güvenlik bölgesi gibi bahanelerle 17 Haziran 2023 tarihine kadar bir yıl boyunca ormanların yakıldığı, ağaçların kesildiği ve satıldığı bölgede, Koçerler de göçe zorlandı. Yine karakol ve gözetleme kulelerine yol açmak için “güvenlik” gerekçe gösterilerek binlerce ağacın kesildiği, karakola giden yolu yapmak için bölgede bulunan dere kenarından kepçeler ile kum taşındığı basına yansımıştı. Ağaç kıyımı yapılan bölge, 2015 yılından beri “özel güvenlik bölgesi” adı altında yasaklandı. Bölge, daha önce Amed’e bağlıyken, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Mûş’a bağlanmıştı.
MÛŞ