Şênê Yaylası’nda askeri üs bölgesi için başlatılan orman kıyımı sürerken, odunlar korucular tarafından kamyonlarla farklı bölgelere taşınıyor
Kurdistan’da operasyon adı altında ağaç kıyımı sürüyor. Amed ile Mûş sınırları arasında kalan Şênê Yaylası (Şenyayla) bölgesinde askeri üs bölgesi için korucular tarafından ağaçlık alanın yok edildiği öğrenildi.
Koçerlerin uğrak yeri
Şênê Yaylası, Andok, Serê Spi, Warê Şêra ve Dorşin dağlarının eteklerinde bulunan geniş bir bölge 1980’lı yıllardan sonra “güvenlik” gerekçesiyle burada yaşayan insanlar baskı altına alındı ve birçoğu göçe zorlandı. 2013-2015 yılları arasında “Çözüm süreci” döneminde bazı yurttaşlar köylerine geri döndü. Ayrıca bölge koçerlerin uğrak yeri oldu. Bitki çeşitliliği ve soğuk sularıyla bilinen bölge, 2015 yılında yeniden çatışmaların başlamasıyla “özel güvenlik bölgesi” adı altında yasaklanmaya başlandı. Bölge, daha önce Amed’e bağlıyken, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Mûş’a bağlandı.
2 askeri üs kurulumuna başlandı
Yasakların yanı sıra geçtiğimiz yıl bölgede 2 askeri üssün yapımına başlandı. Askeri üs bölgelerinin yapılacağı bölgelerde aralıksız bir şekilde ağaçlar kesilmeye başlandı. Korucular tarafından yapılan kesilen ağaçlar, Şirnex’te olduğu gibi kamyonlara yüklenerek farklı bölgelere taşınıyor. Çekilen görüntü ve fotoğraflara göre, şimdiye kadar büyük bir ormanlık alanın yok edildiği görülüyor.
Yurttaşlar tepkili
Güvenlik gerekçesiyle isminin haber yazılmasını istemeyen bölge sakinlerinden bir yurttaş, “Ağaç kesimine karşı bu senenin Mart ayında Mûş merkezdeki alay komutanlığına gittik. Alay Komutanı, ‘2 üs bölgesi yapacağız. Sadece 40-60 metre aşağılarda ağaç kesimi yapacağız. Ya siz kesersiniz ya da biz keseriz’ dedi” diye aktardı.
Kesilen ağaçlar çevre illere taşınıyor
Bölgedeki kıyımın geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana devam ettiğini belirten yurttaş, “Ağaç kesimi şuan durmuş durumda. Ama Şubat ayından bu yana kesilen ağaçlar, kesim yapılan yerden taşınıyor. Ağaçlar, Kızılağaç beldesinden gelen korucu Ü.K. tarafından kesiliyor. Yine bunun nakliye işini ise Y.Ç. adlı kişi yapıyor. Kesilen ağaçlar kamyonlarla çevre illere taşınıyor. Agirî, Mûş, Amed, Riha ve özellikle Êlih’e taşınıyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA