Türkiye’de her gün iş cinayetlerinde can veren emekçiler listesine inşaat işçisi Ramazan Aktaş da eklendi. Ama bu kez olay, Memur-Sen binasında gerçekleşti. İSİG Memur-Sen’i açıklamaya çağırdı
Ankara Altındağ Zübeyde Hanım Mahallesi Kazım Karabekir’deki bir inşaatta çalışan 38 yaşındaki Ramazan Aktaş, 4 Ağustos’ta 13. kattan düşerek yaşamını yitirdi. Aktaş’ın yaşamını yitirdiği inşaatın, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in genel merkez inşaatı olduğu öğrenildi. Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), iş cinayetinin ardından yaptığı araştırma sonrası Ramazan Aktaş’ın üzerinde emniyet kemeri olmadığını, binanın yapısından kaynaklı, yapı ile iskele arasında insanın düşebileceği kadar boşluk olması durumunda iskelenin ön tarafında da bulunması gereken korkuluğun ve cephe çalışma platformunun da eksik olduğunu öğrendi.
Önlemler alınmamıştı
Ankara İSİG Meclisi yaşanan iş cinayeti hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, bu tip çalışmalarda işçinin emniyet kemerini takabilmesi için bir düşey yaşam hattı ve bu düşey yaşam hattına takılı bir karabina olması gerekli olduğunu söyledi. Ancak Ramazan Aktaş’ın çalıştığı alanda düşey yaşam hattı olmadığı ifade edilen açıklamada, “Bu durumda, işçinin kişisel koruyucu donanımları olsa dahi işe yaramayacaktı” denildi.
Utanç verici
Ankara İSİG Meclisi açıklamada iş cinayetinin yaşandığı binanın Memur-Sen’in Mim Yapı Şirketi’nce yapılan genel merkez binası olduğunu öğrenildiği belirtti. Açıklamada, “Her gün 5-6 iş cinayetinin yaşandığı Türkiye’de bir inşaat işçisi arkadaşımızın daha ölüm haberini almanın üzüntü ve öfkesini yaşarken, bu iş cinayetinin, Türkiye’nin en çok üyeye sahip kamu emekçisi konfederasyonunun sahibi olduğu bir inşaatta olması kaygı ve utanç vericidir” ifadeleri yer aldı.
Memur-Sen susuyor
İş cinayetinin ardından Memur-Sen’in de, taşeron şirket Mim Yapı’nın da hiçbir açıklama yapmadığını söyleyen Ankara İSİG Meclisi, “Memur-Sen’in bir konfederasyon olarak yapması gereken işçi sınıfının çıkarları için ve tabi ki iş cinayetlerine karşı da mücadele etmek iken hangi sebeple sessiz kalmaktadır?” diye sordu. Bina inşaatının şirketçe yapılmasının Memur-Sen’in sorumluluğunu ortadan kaldırmadığına dikkat çekilen açıklamada “Bir kamu emekçileri sendikaları konfederasyonunun sorumluluğu inşaat şirketine atmak gibi bir kolaycılığa kaçması da kabul edilemez. Memur-Sen, Ramazan Aktaş’ın iş cinayeti sonucu ölümünden inşaatı yapan şirket olan Mim Yapı ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur” denildi.
İSİG soruyor ve cevap istiyor
Memur-Sen iş cinayetinin bilgisini neden kamuoyu ile paylaşmamıştır?
Yaşanan iş cinayetinde iş güvenliği kusuru/kusurları nedir?
Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?
Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte
midir?
‘İş güvencesi’ çok önemliymiş
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hafta başında AKİT TV canlı yayınına katılarak açıklamalarda bulunmuş, “İşgüvencesi sadece memurun güvencesi değil, devletin de güvencesidir. İşgüvencesi kaldırılırsa şayet devletin çivisi çıkar. Güvencenin iki dudak arasına bırakıldığı bir sistem devlete zarar verir” demişti.
ANKARA