Ekonomik kriz derinleştikçe bütün sektörlerden her gün yeni batık haberleri gelirken, yurttaşların konkordato başvuruları ise çok yüksek “harç” ödemeleriyle caydırılıyor. Dün de, 4 şirket daha konkordato ilan etti. İstanbullu ayakkabı malzemeleri üreten kimya firması Haff Kimya, Ankara’da Aldan Hastanesi, Gebzeli Teksan Makina ve yine sondaj makinası üretimi yapan Ankaralı Delta Makina konkordato başvurusu yaptı.
Asıl dalga geliyor
Tek tek konkordato ilanları birbirini izlerken, asıl büyük darbenin yılbaşına doğru geleceği belirtildi. Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Akçalı Şirketler Grubu Üst Yöneticisi Akın Akçalı, özellikle yılbaşında konkordatoda felaket bir dalganın geleceğini dile getirdi. Akçalı, krediyle dönen çok sayıda firma olduğunu belirterek, özellikle döviz kredisi borcu olanlarda ciddi sıkıntı bulundğunu, mart ayını gören firmaların ayakta kalabileceğini ifade etti. Faizlerin yükselmesine bağlı olarak 180-200 gün vadeli olarak yaptıkları satışları artık daha kısa vadeye çektiklerini aktaran Akçalı, bugünlerde 90 ila 120 gün ile satış yaptıklarını söyledi.
‘Kriz yok’ dedi abisi gitti!
Bu arada, ‘Ekonomide kriz yok’ diyen AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün ağabeyine ait Aslan Tekstil de konkordato ilan eden şirketler kervanına katıldı. Ök, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada “Eylül ayında açıklanan tarihi ihracat rekorunun, her fırsatta IMF’yi gündeme getiren fırsatçılara en güzel cevap olduğunu” belirterek ekonomide kriz olmadığını savunmuştu.
Yurttaşın işi zor! Öte yandan, şirketlerin işlerini kolaylaştıran mahkemeler yurttaşların konkordato ilanında kırk dereden su getiriyor! Son günlerde, Mersin, Marmaris, İstanbul ve Ankara olmak üzere 6 kişi ilgili mahkemelere başvurarak şahsi konkordato talebinde bulundular. Ancak ilk isimlerden Zehra Şahin, 75 bin TL harç ödediğini belirtti. Konkordato konusunda vatandaşın aklının karıştığını öne süren Avukat Harun Bulut, sıradan vatandaşın borcundan dolayı konkordato talep etmesinin fiilen mümkün olmadığını vurguladı. Hukukçular ise, “Kanun koyucu konkordato ilan etmeyi zorlaştırmak istemiş olabilir” yorumları yaptı.
EKONOMİ SERVİSİ