Kürt coğrafyasını adeta yok eden girişimler maden, baraj ve HES’lerle aralıksız sürdürülüyor. 2020 yılında su hakkı anlaşması yapılan Reis Enerji’nin HES girişimini genişleterek başlatılacağı duyuruldu
Reis Grup Enerji tarafından Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde Şemdinli Çayı üzerinde inşa edilmek istenen baraj ve HES yeniden gündemde. 23.12.2020 tarihinde Reis Grup Enerji Elektrik Üretimi İhtalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Şemdinli Barajı ve HES için Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmıştı. Coğrafi nedenlerle olduğu iddia edilen genişlemeyle baraj aks yerinin 3,5 km membaya alınacağı belirtildi. Ayrıca göl alanının değişmesinin buna bağlı olarak proje koordinatlarında revizyon söz konusu olacağı vurgulanarak alan genişlemesi yapılacak.
Proje büyürken, ucuzlayacak
Revizyon projesi neden olarak; Aks yerinin Türkiye-Irak sınırına 1,2 km gibi yakın mesafede olması ve jeoteknik açıdan geçirgen bir yapıda olmasına bağlı olarak gerek inşaat gerekse de işletme aşamasında geçirimlilik yönünden sorun yaratabilecek olması nedeniyle uygun görüldüğü açıklandı. Ayrıca, baraj ve santral yerine ulaşım sağlayacak olan yolun yapımının proje sahasının sarp arazi koşulları nedeniyle oldukça zor ve maliyetlerin yüksek olması da bu değişikliğin önemli nedenleri arasında sıralanırken, baraj ve HES projesi hem genişletilecek hem de şirket adına ucuzlatılacak.
Reis Enerji suyun patronu yapıldı
1. kademede Şemdinli Regülatörü ve Şemdinli I HES, 2. kademede ise etek santral tipinde Şemdinli Barajı ve Şemdinli HES II olarak 2 kademeli olarak düşünülen projede toplamda 98.89 MWe kurulu güçte santral inşa edileceği açıklamalarda yer aldı. HES şirketleriyle 49 yıllığına suyun kullanım hakkının devredilmesi, şirketi suyun sahibi konumuna taşırken, bu barajlardan su ihracatı yapılmasının da önü açılarak su ticari bir mal haline getirilmekte. Colemêrg’te 3 adet HES inşa edilirken, sırada su hakkı anlaşması da yapılan 6 baraj ve HES sırasını bekliyor. Su hakkı anlaşması yapılan 6 HES’ten biri olan Şemdinli Barajı ile Reis Enerji şirketi Şemzînan coğrafyasında suyun sahibi yapılıyor.
Cilo erirken, her şey şirketlere
Cilo Dağı’nda bulunan buzulların HES’lerin etkisiyle ciddi oranda erimeye başlaması dikkat çekici biçimde büyüyor. HES’lerin inşa edilme sürecinde doğal yaşama büyük zararlar veriliyor. HES’lerin inşa edildiği bölgelerde coğrafik yapı bozularak erozyon ve seller yaşanıyor. HES’lerin tarımsal sulama için kullanılacağı iddialarında bulunulurken, tarım arazileri HES’ler nedeniyle büyük tahribata uğruyor. HES’lerin inşa edildikleri bölgelerde ağaçların tamamı kesiliyor. Vadilerde suyu havuzlarda biriktirmelerinden kaynaklı tarım arazileri susuzlukla karşı karşıya kalıyor. Enerji üretimi, kapitalist endüstri, sulama, kullanma ve içme suyundan su havzalarına kadar suyun bütün olarak ticarileştirilmesiyle, suyun kullanım hakkının yanı sıra arazilerin kullanım hakkı da şirketlere devredilmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ