Dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan Semra Güzel’in avukatı Kayaoğlu, ‘somut ve yeterli suç şüplesinin olmadığını belirterek’ AYM’ye başvurdu
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel hakkında yaşamını yitiren HPG’li Volkan Bora ile çekilen fotoğrafları gerekçe göstererek 29 Nisan 2017’de soruşturma açtı. 4 buçuk yıllın ardından savcılık, 10 Mart 2021’de Güzel’e ait iddialara ilişkin ayrı bir soruşturma açtı. Güzel’in milletvekili olması nedeniyle soruşturmada yetkisizlik kararı veren savcılık, soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Soruşturma henüz devam ederken 8 Ocak’ta Güzel, havuz medyası tarafından hedef gösterildi. Bunun üzerine 10 Ocak 2022’de “PKK’ye üye olmak” iddiasıyla hakkında fezleke düzenlendi.
‘Ortakların’ kararı
Fezleke, dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle Meclis’e sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. AKP, MHP, CHP ve İP’in ortak oylarıyla Güzel’in dokunulmazlığı Meclis’te 1 Mart’ta kaldırıldı. Bunun üzerine savcılığın talebiyle Ankara 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Güzel hakkında 23 Mart’ta yakalama kararı çıkarıldı. Güzel, daha sonra 2 Eylül’de bulunduğu İstanbul’da gözaltına alındı. Güzel, çıkarıldığı İstanbul Adliyesi’nde aynı hakimlik tarafından verilen tutuklama kararı ardından Silivri Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
AYM’ye başvuru
Daha sonra 14 Ekim’de hazırlanan iddianamede, Güzel hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Güzel’in ilk duruşması ise 19 Aralık’ta görülecek.
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi ve Güzel’in avukatı Eylem Arzu Kayaoğlu, dokunulmazlığın kaldırılması ve tutuklanmanın, Anayasa’nın 18 ve 19’üncü maddeli, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve Birleşmiş Milletleri (BM) Medeni ve Siyasal Haklara Sözleşmesi’nin 9’üncü maddesine aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunduğunu açıkladı.
AİHM kararları hatırlatıldı
Başvurusunda, HDP’ye yönelik saldırılara değinen Kayaoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’li milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararını hatırlattı.
Başvurusunda, Güzel’in milletvekili olmasına rağmen hakkında tutuklama kararı verilmesinin “kişi güvenliği ve özgürlüğü” hakkının ihlali olduğu tespitine yer veren Kayaoğlu, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında AYM’nin verdiği karara da işaret etti. Kayoğlu, “Dolayısıyla, başvurucunun tutuklanma gerekçesinde atılı suç olarak belirtilen ‘örgüt üyeliği’ suçlaması için ‘kuvvetli veya makul şüphe’ bulunmamaktadır” diye belirtti.
Somut gerekçe yok
Güzel hakkında dokunulmazlığın kaldırılması için iki fezleke düzenlendiğini ve söz konusu fotoğraflar nedeniyle düzenlenen fezleke nedeniyle tutuklandığını ifade eden Kayaoğlu, atılı suça dair kuvvetli belirti olmamasına rağmen tutuklama gerçekleştiğine işaret ederek, bu duruma dair kararları anımsattı.
Tutuklamanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken Kayaoğlu, bu halin sürmesine dair verilen kararlara dayanak yapılan “kaçma ve delilleri karartma şüphesi” gerekçesinin ispat edilmediği ve buna dair bir somut gerekçe de sunulmadığına işaret edildi.
Siyasi amaç taşıdığı açıktır
Kayoğlu müvekkili Güzel’in ayrıca HDP kapatma davasının kamuoyu tarafından HDP lehine, iktidar aleyhine tartışılmasının önüne geçilmesi, HDP’yi ve milletvekillerini kriminalize etme, kamuoyunda şeref ve haysiyetleri ile oynanması ve küçük düşürme gibi amaçlarla siyasi iktidar tarafından hedef haline getirildiğinin altını çizdi. Kayaoğlu, “Başvurucunun dokunulmazlığının, böyle bir siyasi ortamda ve linç edilircesine, TBMM ve yargıya yönelik telkinlerle gündeme taşınması, böyle bir siyasi atmosferde dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanması Anayasa’nın ve hukukun bütün ilkelerinin yok sayılmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Bu nedenle başvurucunun siyasi faaliyette bulunma hakkı, siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle ihlal edilmiştir” dedi.
İSTANBUL