Covid-19’a ilişkin yapılan yeni bir çalışma sonucunda salgın 6 farklı gruba ayrıldı. Çalışmaya göre, bir hastanın solunum desteğine ihtiyaç duyup duymayacağını önceden tahmin edebilecek
King’s College London’daki araştırmacılar, koronavirüse (Covid-19) dair semptomları 6 farklı grupta sınıflandırdı. MedRxiv’de yayınlanan ve henüz hakem değerlendirmesi yapılmayan çalışma, koronavirüs testi pozitif çıkan bin 653 kullanıcıdan elde edilen verilerle hazırlandı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre araştırma sonuçları, semptomların türüne, ortaya çıktıklarına ve katılımcıların hastalığının ilk 14 günü içindeki sürelerine bağlı olarak 6 farklı gruba ayrılabileceğine işaret ediyor.
Araştırma sonuçlarıyla birlikte koronavirüs hastalarının hastane bakımı ve solunum desteği konusundaki ihtiyaçlarının birkaç gün önceden tahmin edilebilmesi fırsatı sunması bekleniyor.
The Guardian’a konuşan Birmingham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alastair Denniston, “Hastalığa dair semptom verilerinin bu yeni kullanımı, hastalardaki riski tahmin etmemize yardımcı olan önemli bir ek araç işlevi görüyor. En fazla risk altındaki hastaların ihtiyaç duydukları ekstra tıbbi gözetime ve daha erken tıbbi müdahaleye kavuşmalarını sağlamada yardımcı olabilir” diye konuştu.
Tıkanmaya son verecek
Araştırma ekibinden Dr. Claire Steves, “Semptom grupları ve katılımcıların solunum desteğine yönelik olası ihtiyacı arasında çok açık bir eğilim olduğunu gördük” dedi. Prof. Dr. Tim Spector ise, “Tüm belirtileri kaydederek kimin hastane desteğine ihtiyaç duyacağını tahmin etme ve potansiyel olarak hayat kurtarabilme yeteneğini önemli ölçüde artırabilirsiniz. İnsanların hastaneye yarı ölü olarak gelmesini durdurmak için daha önce yapabileceğiniz her şey hayatta kalma şansını artıracak ve ayrıca hastane yataklarında yetersizlik nedeniyle yaşanan tıkanmaya son verecek” ifadelerini kullandı.
Araştırmanın ortaya koyduğu 6 farklı semptom grubu şöyle:
Küme 1: Kalıcı öksürük gibi temelde üst solunum yolu semptomları, kas ağrısı ile de ortaya çıkıyor. Bu gruptaki hastaların yaklaşık yüzde 1.5’i solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 16’sı hastaneye bir veya daha fazla kez gitti. Araştırmaya katılan hastaların 462’sinde görülen bu semptom kümesi araştırmaya katılan Covid-19 hastaları arasında en yaygın görülen semptomlara işaret ediyor.
Küme 2: Temelde üst solunum yolu semptomları, aynı zamanda iştahsızlık nedeniyle öğün atlama ve ateşin daha sık görüldüğü semptom grubu. Bu gruptaki hastaların yüzde 4.4’ü solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 17.5’i hastaneye bir veya birden fazla kez gitti.
Küme 3: Başka bir dizi belirti ile birlikte “ishal” gibi “gastrointestinal” (mide-bağırsak) semptomlar. Bu gruptaki hastaların sadece yüzde 3.7’sinde daha sonra solunum desteğine ihtiyaç duyulurken, neredeyse yüzde 24’ü en az bir kez hastaneye gitti.
Küme 4: Yoğun halsizlik, sürekli göğüs ağrısı ve öksürük belirtileri. Bu gruptaki hastaların yüzde 8.6’sı solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 23.6’sı hastaneye bir veya birden fazla kez gitti.
Küme 5: Sersemlik, iştahsızlık nedeniyle öğün atlama ve aşırı halsizlik. Bu gruptaki hastaların yüzde 9.9’u solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 24.6’sı hastaneye bir veya daha fazla kez gitti.
Küme 6: Nefes darlığı ve göğüs ağrısının erken başlaması ile birlikte sersemlik, halsizlik ve mide-bağırsak semptomlarını içeren belirgin solunum sıkıntısı. Bu grubun neredeyse yüzde 20’si solunum desteğine ihtiyaç duydu ve yüzde 45.5’i bir veya birden fazla kez hastaneye gitmek zorunda kaldı. Araştırmaya katılan hastaların 167’sinde görülen bu semptom kümesi araştırmaya katılan Covid-19 hastaları arasında en az görülen semptomlara işaret ediyor.
DIŞ HABERLER