4 kişinin yaşamını yitirdiği Giresun’da sel sonucu yollar köprüler yıkılırken, HES’in yıkılmasıyla Dereli ilçesinde fındık bahçeleri sular altında kaldı
Giresun’da dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağışın sele dönüşmesi sonucu şehrin birçok ilçesinde büyük felaket yaşandı. Sel sırasında 1’i asker 4 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi de kayboldu. Yollar ve köprülerin hasar görmesi sonucu onlarca kişi mahsur kaldı. Dereli ilçesinin yakınlarından geçen Aksu Deresi üzerinde kurulu Hidroelektrik Santrali’nin (HES) taşması sonucu ilçe merkezi sel suları altında kaldı. Selin taşıdığı çamur ve moloz yığınlarının 2 metreye yaklaştığı ilçe merkezinde hasar büyük. Yine aynı bölgede yaşanan yol çöküntüleri sonucu Giresun-Dereli-Sivas yolu kapatıldı. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA)’ndan Tolga Güney sel felaketi sonrası bölgenin durumuna ilişkin gözlemlerini yazdı.
Hasar büyük
Selin etkilediği diğer bir ilçe olan Espiye’de ise Gelevera Deresi boyunca istinaf duvarlarının çökmesi sonucu yollar yıkıldı. Soğukpınar beldesine çıkan yollar kapanırken, Güce ilçesine geçmek için kullanılan köprünün çökmesi sonucu ilçeye ulaşım sağlanamıyor. Gelevera Deresi üzerine kurulan Martı Hidroelektrik Santrali’nin yıkıldığı selde dere etrafında bulunan fındık bahçeleri ve ekili tarım arazileri de sular altında kaldı. Hasarın büyük olduğu Espiye’den Güce ve Yağlıdere ilçeleri ile Soğukpınar beldesine ise ulaşım tamamen kesildi.
Yine dün akşam saatlerinde menfez çökmesi sonucu içinde 6 kişinin bulunduğu jandarma aracının sele kapıldığı Tirebolu-Doğankent yolu ise ulaşıma kapandı.
‘Ancak canını kurtarabildi’
Sel felaketiyle ilgili ajansımıza konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Espiye İlçe Başkanı Eşref Bodur, yaşanan felaketin dereler üzerine yapılan HES sonucu oluştuğunu kaydetti. Suların birdenbire yükseldiğini söyleyen Bodur, “Kimse malını kurtaramadı, ancak canını kurtarabildi ve yüksek yerlere doğru kaçmak zorunda kaldı. Felaketi gördük, bundan sonra umarım bu HES’lerin sonu olur” dedi.
‘Felaket yaşamak istemiyoruz’
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Giresun İl Temsilcisi Hulusi Bilgin ise, “Doğaya sahip çıkılsaydı bu felaket yaşanmazdı” dedi. Vadi planlaması yapılmadan inşa edilen HES’ler sonucu bu felaketin olduğunu aktaran Bilgin, derelerin kenarlarına kurulan taş ocaklarının da bu felakette payının olduğunu vurguladı. Doğanın dengesinin bozulması sonucu yağış oranlarının değiştiğini söyleyen Bilgin, çözüm olarak yeniden bir vadi planlaması yapılması ve var olan HES’lerin yıkılması gerektiğini vurguladı.
Bu yıkımlara alışmak zorunda kaldıklarını dile getiren Bilgin, belki 15-20 gün sonra bunların yine yaşanacağını söyledi. Yurttaşların ürünlerinin sele kapıldığını da sözlerine ekleyen Bilgin, “Biz yeniden felaket yaşamak istemiyoruz. Bizi yönetenlere sesleniyoruz; eğer yönetemiyorsanız biz halklar olarak yönetmeye talibiz” diye konuştu.
GİRESUN