Şehir hastanelerinin pandemiyle mücadelede bir çözüm olmayacağını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, ‘Sağlığın bir hak olmaktan çıkıp, bir ticari faaliyet haline geldiğinin en net göstergesidir’ dedi
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “hayalim” dediği şehir hastaneleri için Sağlık Bakanlığı, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle bu yılın ocak-temmuz döneminde, müteahhitlik şirketlerine 3 milyar 43 milyon TL kira bedeli ödedi. Şehir hastanelerini yapıp işleten müteahhitlerin her birine kiracı olan Sağlık Bakanlığı, geçen yılın aynı dönemine göre dövizdeki kur artışı nedeniyle yüzde 61.9 oranında yükselen bir meblağ ödedi. Koronavirüs salgınıyla en önde mücadele eden sağlık emekçileri ve meslek örgütleri, milyar dolarlık borç bırakan şehir hastanelerinin pandemiyle mücadelede bir fonksiyonun olmayacağını dile getiriyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, salgının üzerinden geçen 6 ayı ve inşası süren şehir hastanelerinin durumunu Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Sevda Aydın’a değerlendirdi.
Sağlıkta özelleştirme politikaları
Şehir hastanelerinin, sağlıkta özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayan Çamlı, halk sağlığı açısından şehir hastanelerinin hiçbir fonksiyonun olmadığını söyledi. Pandeminin bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Çamlı, “Dolayısıyla koruyucu hekimlik müdahaleleriyle yok edilmesi gereken bir savaştır. Hasta olan kişileri hastanede tedavi ederek, pandemiyle mücadele olmaz ama Türkiye’de şuan bu yapılıyor. Birinci basamakta çok etkin bir hekimlik görevi yerine getirilemezse, hastaların tedavisi şeklinde ilerlemeye devam eder. Böyle bir pandemi mücadelesinin başarıya ulaşması mümkün değil” dedi.
‘Bir ticari faaliyet’
Şehir Hastanelerinin sağlıkta yaşanan sorunlara bir çözüm getirmeyeceğinin altını çizen Çamlı, “Yüksek kiralarla, milyon dolarlık harcamalarla hayata geçirilecek bu sistem, geleceğimizi yok edebilir. Sağlığın bir hak olmaktan çıkıp, bir ticari faaliyet haline geldiğinin en net göstergesidir. İzmir’de de devam eden Şehir Hastanesi henüz açılmadı ama açılsa da pandemiyle mücadeleye katkısı olmayacaktır, sadece hasta yatak sayısına yeni yerler olur ” diye belirtti.
‘Süreç şeffaf ilerletilmedi’
Tabip odaları sürecinden başından beri katkıya sunmaya hazır olduklarını defalarca bildirdiklerini anımsatan Çamlı, şöyle devam etti: “Ancak ne Bakanlıktaki Bilim Kuruluna ne de yerellerdeki il Pandemi Kurullarına TTB ve Tabip Odaları alınmadı. Veriler paylaşılmadı, süreç şeffaf bir biçimde ilerletilmedi. Ama buna karşın gerek TTB, gerek yereldeki Odalar, kovid ile ilgili çalışma grupları oluşturdular ve süreci yakından takip ettiler.”
TTB başarılı olacak
Yaklaşık 100 bin üyesi olan TTB, 26 Eylül’de Ankara’da 72. Kongresini gerçekleştireceğine dikkati çeken Çamlı, sözlerini şöyle tamamladı: Bu seçimlerde daha güçlü, yenilenmiş bir şekilde seçeceğimiz TTB’nin başarılı çalışmalarına devam edeceğine yönelik inancımız tamdır ve TTB halka umut olmaya devam edecek.
HABER MERKEZİ