Yapılacak yerel seçimler öncesi seçmen kayıtlarının taşınması, kontrol edilmesi için son haftaya girildi. Yurttaşlara seçmen kayıtlarının kontrol edilmesi çağrısında bulunan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, tek bir oyun bile seçimin kaderini değiştirmede önemli olduğunu hatırlattı.
Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, muhtarlık bölgesi askı listeleri güncelleştirilmek üzere 4 – 17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Seçmenlerin kayıtlarını kontrol etmesi ve adreslerinde yaşanan sıkıntıları çözebilmesi için var olan sürenin sona ermesine son 7 gün kaldı. 4 Ocak tarihinde muhtarlıklara asılan seçmen kayıtları 17 Ocak akşam saat 17.00’de askıdan indirilecek.
Son bir hafta kalan seçmen kayıtlarının kontrolü için yurttaşların muhtarlıklardan, www.ysk.gov.tr adresinden, mobil cihazınıza indireceğiniz “Seçmen Sorgulama” uygulamasından ve e-Devlet kapısından kayıtlarını kontrol etmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılan başvurular hiçbir surette kabul edilmeyecek.
Adres taşımada son 7 gün
Seçmen askılarında kaydı olmayanlar, kayıtlarında değişiklik yapmak isteyenler veya usulsüz kayıt tespit eden yurttaşlar şunları yapabilir:
* Yurttaşlar ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvuru yaptıktan sonra nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek, adres kayıt işlemlerini tamamlamış olur.
* Yerleşim yerini başka ilçelere almak isteyen yurttaşlarında başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğünde aynı gün faks veya elektronik ortamda iletirler.
* Öğrenciler, öğrenim yerlerinde oylarını kullanmak istiyorsa, öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.
Engelli yurttaşların dikkatine!
Görme ve ortopedik engelli seçmenlerde aile bireyleriyle birlikte sandık alanlarında kurulacak sandıklarda kullanabilirler. Engelli yurttaşlar da YSK’nın internet sitesinde “Seçmen Sorgulama” uygulamasından ve e-Devlet kapısından öğrenebilir. Engelli olarak kayıtlı değilseniz askı dönemi içerisinde başvurularınızı yapmanız gerekiyor. Askı dönemi içinde YSK sitesinden elde edebileceğiniz “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak bizzat veya bir yakınınız aracılığı ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor.
Seyyar sandık
Yatağa bağımlı seçmenlerde yine kayıtların askıda olduğu 4-17 Ocak tarihleri arasında “Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu” veya “Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile birlikte, YSK sitesinden “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunu” doldurup yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa teslim etmeleri halinde seyyar sandıklarda oy kullanabilecekler.
‘Kayıtlarınızı mutlaka kontrol edin’
Seçmenlerin kayıtlarını kontrol etmesi için çağrıda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Tüm seçmenler YSK’nın sitesinde seçmen kayıtlarının olup, olmadığını mutlaka kontrol etsinler. Aynı daire içerisinde kendileri dışında aynı binada tanımadıklarının kayıtlarının olup, olmadığını da kontrol etsinler. Çünkü sizinle birlikte oy kullanacakları görebiliyorsunuz. Kayıtları yoksa mutlaka 17 Ocak tarihine kadar en yakın ilçe nüfus müdürlüğüne gidip, kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor” çağrısında bulundu.
Tek bir oyun dahi seçimin kaderini belirleyecek önemde olduğuna dikkat çeken Tiryaki, “Bir kentteki belediye başkanının, meclis üyeliklerinin kaderini belirleyebilir bu açıdan çok hayati bir önem taşıyor. Herkes buna dikkat etmeli” dedi.
‘Tek adrese 700 kişi kaydedilmiş’
Tiryaki, usulsüz adres taşımalarının yaygın olduğunu da hatırlatarak, bu konuya dair yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: “ YSK’ya bu tür adres taşımalarına dair başvuru yaptık. YSK başvurularımız ardından tüm ilçe seçim kurullarına şüpheli adres nakillerinin araştırılması için talimat verdiler. Biz Aynı daire içerisinde 6 farklı soy isim olan 60 kişinin kayıt yaptığını tespit ettik. Hatta Siirt’te 700, 400, 600 seçmenin tek bir adrese kayıt yaptırdığını gördük. Gerçi orası için askeri personelin olduğu bölge dediler ama itirazlarımızı yapıyoruz. Henüz bir karar alınmış değil. Ama takipçisiyiz ve gerekli girişimleri yapıyoruz.”
Kaynak: MA / Berivan Altan