Eğitim Sen Diyarbakır 2 Şube Eşbaşkanı Recep Şimşek, ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf müfredatında seçmeli Kürtçe dersi olmasına rağmen, dersin öğretmen-materyal tedariki yapılmaması ve okul idarecilerinin engellemesiyle fiilen kaldırıldığını belirtti.
Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında Türkiye’de yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) müfredatına girdi. Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî, Kirmançkî) ders alınabileceği yönündeydi. Seçmeli Kürtçe dersi MEB’in müfredatında olmasına rağmen okullarda yok.
Kürtçe öğretmen alımı yapılmadı
Seçmeli Kürtçe dersini talep eden öğrencilerin aileleri, kimi okul müdürlerinin yeterli derslik olmadığı için öğrencilere Kürtçeyi seçtirmediğini, kimilerinin de Kürtçe öğretmeni olmadığı için Kürtçe’yi seçenleri başka derslere kaydırdığını söylüyor. MEB, 2012 yılından bu yana müfredatta olan seçmeli Kürtçe dersine yapılan talebin sadece 2015 – 2016 rakamlarını paylaştı. MEB’in rakamlarına göre; 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde seçmeli Kurmancî 71 bin 616, Kirmançkî 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 öğrenci bu dersi seçti. Buna rağmen MEB bugüne kadar Kürtçe seçmeli dersi için sadece 59 kişiye (Kurmancî 48, Kirmançkî 11) kadro tahsis etti. Atanan bu öğretmenlerin çoğunluğu ise yeterli talep olmadığı gerekçesiyle Kürtçe dersini veremiyor. MEB’in bu seneki öğretmen atamaları kontenjanlarında Kürtçe öğretmen alımı ise yapılmadı.
‘Atama yapılmadı’
Konuya ilişkin konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Recep Şimşek, ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında seçmeli Kürtçe dersi, 2012 Eylül’ünden beri olmasına rağmen bu dersin öğretmen-materyal tedariki yapılmaması ve okul idarecilerin engellemeleri nedeniyle fiilen kaldırıldığını belirtti. Şimşek, 2015-2016, 2017-2018 eğitim-öğretim yıllarında bu durumun daha da kötü bir hal almaya başladığını, 2019 yılında ise Kürtçe öğretmen atamasının yapılmadığını kaydetti.
Öğrenci dilediği dersi seçemiyor
Gelinen süreçte hiçbir altyapı çalışması yapılmadan seçmeli derslerin talep karşılığında açılması gerektiğini ifade eden Şimşek, okul yönetiminin ise yasal bir hak olmasına rağmen Kürtçe seçmeli dersi yadırgayarak öğrencilerin özgürce dilediği dersleri seçmesine zorluk çıkardığına dikkat çekti. Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “Okul idaresi yeterli bilgilendirmede bulunmadığı için veliler yanlış yönlendiriliyor. Velilere yeterli sayıda başvuru yok ya da bu dersin eğitimini verecek öğretmen yok denilerek bu tercihlerinden vazgeçmeleri minvalinde bir eğilimleri var. Ailelerin ısrarlı talepleri üzerine Kürtçe öğretmen ataması yapılması yerine Kürtçe bilen branş öğretmenlere ek ders verilerek bu sorun geçiştirilmeye çalışıldı.”
Kürtçe kursa MEB engeli
Derslere başka branşlardan, konuda ehliyeti olmayan öğretmenlerin girmesi nedeniyle bu dersin önemsizleştirildiğini vurgulayan Şimşek, “Sınıf açıldığında Kürtçe’nin uzmanı yerine yeterlilik ölçütü olmadan dili kısmen bilen bazı branş öğretmenlere ek ders olarak veriliyor. Bu da dersin çok cılız, etkisiz kalmasına neden oluyor. Milli Eğitim’deki anlayış dersin önemsizleştirilmesi üzerinedir. Bu tavır okula da yansıyor” dedi.