AKP sermaye çıkarlarını önceleyen politikalarında bazı rötuşlar yapıyor. Borçlu yurttaşlara ve esnafa kolaylıkların devreye konuluyor olması hem bir seçim yatırımı hem de özel bankalara bir kıyak olarak değerlendiriliyor
AKP iktidara geldiği günden bu yana ortaya koyduğu ekonomi politikaları ile sermaye çıkarlarını önceleyip bu çıkarlara hizmette kusur etmedi. Yerel seçim arifesinde uygulanan ekonomi politikaları ile açlığa ve sefalete uğrattığı yurttaşlara kolaylık gibi görünen, aslında bankalarda her geçen gün büyüyen kredi kartları ve esnafın ödeyemediği kredi borçlarına yapılandırma uygulayarak, özel bankaların yükünü kamu bankalarının sırtına yıkan uygulamalara geçti. Bu uygulama ile halka şirin gözükmeye çabalayan iktidarın kısa vadeli hedefinin ise yerel seçimlerden güçlü çıkmak olduğu değerlendirliyor.
Tüm yük kamu bankalarına
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan, önce Ziraat Bankası aracılığı ile yurttaşların kredi kartı borçlarının Ziraat Bankası aracılığıyla yapılandırılacağı açıklaması sonrası Halkbank aracılığı ile esnafa da 22 milyar liralık kredi desteği verileceğini duyurdu. Ziraat Bankası ‘Birleştiren İhtiyaç Kredisi’ ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, kredi kartlarına uygulanan aylık faiz oranlarından çok daha uygun şartlar ile 24 aya kadar aylık yüzde 1,10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1,20 faiz oranlarıyla sunulacağını bildirildi. Şubelerden başvurulacak kredide 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle nakit avans kullanılması veya kredi kartı harcaması nedeniyle kart borcu ödeme güçlüğü yaşayan veya gecikmede olan vatandaşların anapara ve faiz yükü Birleştiren İhtiyaç Kredisi ile azaltılacağı belirtildi.
Esnafa 22 milyar kredi
Halkbank esnaf ve sanatkârlara yılın ilk 3 ayında 10 Milyar TL, yılın tamamında ise toplam 22 milyar lira ‘esnaf kredisi desteği’ verileceğini açıkladı. Banka, esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik başlattığı programa ilişkin konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Yeni umutlarla başladığımız 2019 yılına özel geliştirdiğimiz Esnaf Kredi Programı ile bu yıl yaklaşık 350 bin esnafa daha ulaşacağız.” dedi. Arslan, “Şubelerimize kredi plasman tahsisleri yapılmış olup yeni programa ilişkin kredi kullandırımları 9 Ocak itibarı ile başlamıştır” duyurusunu yaptı.
Seçim ekonomisi
AKP iktidarının uyguladığı ekonomik programda hiçbir dengenin kalmadığı ve gün geçtikçe daha da kötüleşeceği değerlendiriliyor. Geçtiğimiz yaz aylarında açığa çıkan ve gün geçtikçe artan finansal sorunlardaki etkinin 2019’da büyüme üzerinde görüleceği değerlendirmeleri yapılmıştı. Seçime kadar durumu idare etmeye çabalayan hükümetin uygulamaya koyduğu seçim ekonomisi, seçim sonrası bir felaketin habercisi. Özellikle mart ayı sonrasında; yüksek enflasyon, yüksek faizler, düşük güven, azalan tüketim ve duran yatırımlarla yüzyüze kalınacağı ve büyük bir ekonomik krizin yaşanacağı belirtiliyor. Dünya Bankası’nın yayınladığı Küresel Ekonomik Durum raporunda, Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 4,5’ten 3,5’e düşürürken, 2019 için büyüme beklentilerini ise yüzde 4,0’den 1,6’ya düşürmesi ise dikkat çekiciydi.
Merkez Bankası soyuluyor mu?
MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’ler için bankalar birliği ile 12 bankanın katılacağı kredi paketini açıklayacağını belirtti. Albayrak, “YEP’in temel ilkelerinden biri değişim. Bütçe disiplininde sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz. Birileri sürekli negatif algı hakim kılmaya çalışıyor. YEP hedeflerinden taviz vermeyeceğiz.” dedi. Cumhurbaşkanlığ ve Maliye Bakanlığı’nın arka bahçesi haline getirilen Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 37 milyar lira geleceğini belirten Albayrak’ın sözleridikkat çekti. Albayrak, “Bütçede koyduğumuz rakamın çok daha üzerinde. Nisan yerine ocakta bu rakamın hazineye devredilmesinin amacı piyasaya likiditenin hızlı bir şekilde sunulması” olduğunu belirtmesi inandırıcı olmaktan uzak. Türkiye’de maaş ödemlerinin bile zora girdiği seçim öncesi dönemde bu adımın atılıyor olması ekonomik krizin çok daha derin olduğunu gösterdi. Albayrak’ın bu açıklaması ekonomide her hangi bir disiplinin kalmadına işaret ediyor.
EKONOMİ SERVİSİ