Ekonominin ABD’li şirket McKinsey’e bırakılmasına tepkiler artıyor. Hazine, ‘Faydalı bir iş yapınca birileri baltalamaya çalışıyor’ sözleri ile durumu savunurken, HDP ise Sayıştay’ın özelleştirildiğini belirtiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden, ABD’li uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yeni Ekonomik Program’ın temel bileşenlerinden bir tanesi mali disiplin ve bu kapsamda güçlü ve sürdürülebilir kamu maliyesinin sağlanmasıdır. Bu çerçevede, Yeni Ekonomik Program’da kamu maliyesine yönelik harcamalar
da tasarruf sağlanması ve ilave gelir üretici tedbirlerin alınması öngörülmüştür. Türkiye için bir kez daha faydalı bir icraat adımı atıldığında, bir kez daha kamuya güçlü bir kurum kazandırılmaya çalışıldığında aynı koro süreci baltalamak için karşımıza çıkmıştır. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilecek böyle bir ofisin en doğru modelle kurgulanması sonrasında, güçlü ve yerli insan kaynağımız ile kamuda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci başlayacaktır. Yeni Ekonomi Programı ile ilgili ortaya konulan hedeflere ulaşmak için kararlılığımız tamdır” ifadeleri kullanıldı.HDP: Sayıştay özelleştirildi!
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay tarafından yapılan açıklamada, “AKP şapkadan tavşan çıkardı. TBMM’ye, Sayıştay’a ve denetleyici düzenleyici herhangi bir kuruma bilgilendirme dahi yapılmadan, 16 Bakanlığın ‘hedef ve performans denetiminin’ bir ABD’li şirketle birlikte yapılması olaya tüy dikmiştir. Bu durum açıkça Sayıştay’ın özelleştirilmesidir. Türkiye’deki halklar IMF’nin yaptırdığı özelleştirmelerin bedelinin ne olduğunu en son TELEKOM vakasında görmüştür. Yeni bir IMF’ye de onay vermeyecektir” sözleri yer aldı.
Ekonomi vesayet altında
CHP’li Faik Öztrak, “Açıkçası bu Mckinsey IMF’den de beterdir. Mckinsey’in yönetiminde Türkiye yok. IMF’nin yönetiminde Türkiye’den bir temsilcisi vardır.IMF bizim de ortağı olduğumuz bir kuruluş. Ama bu Mckinsey ‘Ben beğenmedim bu işi. Bu rakamlarda sorun var’ dediği andan itibaren ciddi sıkıntı çıkacaktır. ‘Bu rakamları başka bir yerde kullanma’ dediğimiz zaman ne kadar buna uyacaktır? Bu konularda çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu Türk bürokrasisi açısından iyi bir durum değildir. Türk bürokrasisinin yabancı bir kuruluşa denetlendirilmesi, Türk bürokrasisin yapacağı işleri bir yabancı kuruluşa yaptırması, her gün ağızlarından yerlilik ve millilik sözleri düşürmeyen bu yönetimin herhalde her ne kadar yerli ve milli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gerçekten Türk ekonomi yönetiminin vesayet altına alınmasıdır” ifadelerine yer verdi.
Şeffaflık iyice örtülüyor
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz,IMF yerine McKinsey’in tercih edilmesinin ekonomide zaten olmayan şeffaflığın üzerini iyice örteceğini belirterek, “IMF ile anlaşma yapılsa, bugün acil ihtiyaç duyulan kaynak IMF fonlarından sağlanabilirdi. Ancak McKinsey’in parası yok” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ