İdlib’de yaşanan gelişmelerden sonra mültecileri Avrupa kapılarına yönlendiren hükümeti eleştiren Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, savaşların mülteci sorununu daha da derinleştirdiğini söyledi
İdlib’de yaşanan asker kayıplarından sonra Türkiye, Avrupa ülkelerine karşı tekrardan mülteci kartını öne sürdü. On binlerce mülteci Edirne sınır kapısına taşınırken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan gelen “Kapıları açtık, kapatmayacağız” açıklamasından sonra mültecilerin taşıması artırıldı. İçişleri bakanı Süleyman Soylu, şimdiye kadar ülkeden ayrılan mülteci sayısınnı 47.113 bin kişi olarak açıklamıştı. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, mülteci sorununu yaşanan çatışmalı ortamda siyasal bir koz olarak kullanılmasının doğru olmadığını söyledi. Hüsünbeyi, mülteciliğin siyasete alet edilmemesi gereken insani bir mesele olduğunu ve ancak Ortadoğu’da kalıcı bir barışın tesis edilmesiyle sorunun çözüleceğini ifade etti.
‘Mülteciler ülkemizde araçsallaştırılıyor’
Mülteciliğin bir lütuf olmadığını bir insan hakkı olduğunu belirten Hüsünbeyi, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de belirtildiği gibi insanlar, kendi ülkesindeki zulüm nedeniyle başka bir ülkeye gidip sığınma hakkına sahiptir. Mülteciler ülkemizde araçsallaştırılıyor. Hem iç hem dış siyasette kullanılmaktadırlar. Bizler, mültecilerin istediği yere yere gitme hakkını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz” diye belirtti. Batı ülkelerinin mültecilere kapıları kapatmasını eleştiren Hüsünbeyi, “Mültecilik bir haktır. Hiç kimse kendi toprağından, sosyal yaşamından ve ülkesinden ayrılmak istemez. Öncelikle göçe zorlayan etmenler ortadan kaldırılmalıdır” dedi.
‘Toplumsal barış ortamı sağlanmalı’
Savaşların mülteci sorununu daha da derinleştirdiğini söyleyen Hüsünbeyi, barışçıl çözümlere vurgu yaparak, “Bu topraklarda en acil şey barıştır. Ülke içinde ve dışında olmazsa olmaz ilk koşul barıştır. Gerek Ortadoğu’da gerek dünyan diğer bölgelerinde her şeyden önce toplumsal barış ortamı sağlanmalıdır. Ardından ekonomik ve sosyal refahın gelişmesi için çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.
Kaynak: MA