Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine dönük saldırılar bir yılını geride bıraktı. Bir yılda yüzlerce genç yaşamını yitirdi, binlerce kez kimyasal silah kullanıldı ve sadece 2022 yılında savaşa 11.9 milyar dolar harcandı
Türkiye geçen yıl 14 Nisan’da ‘pençe-kilit’ adı altında Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine dönük saldırılar başlattı. 1 yılını geride bırakan saldırılarda, 3 bin 730 kez yasaklı bomba ve kimyasal silah kullanıldığı belirtildi.
Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan bir yıllık sürece dair yapılan ve ANF’de yer alan açıklamada, 14 Nisan 2022 ile 14 Nisan 2023 tarihleri arasında yaşananlara dair bilgiler yer aldı.
Zap, Avaşîn ve Metîna’da asker ve korucuların bazı alanlardan çekildiğine dikkat çekilen açıklamada, 259 HPG ve YJA-Star üyesinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Açıklamada, 2 bin 833 asker ve korucunun yaşamını yitirdiği ve 387’sinin de yaralandığı ifade edildi.
Açıklamada, tank, obüs, havan ve ağır silahlar ile bölgenin on binlerce kez bombalandığı, 4 bin 233 kez savaş uçağı ve 5 bin 628 kez de helikopterle bombalandığı kaydedildi. Yine 3 bin 730 kez yasaklı bomba ve kimyasal silahlarla da saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.
RojNews’te bir yıllık sürece dair hazırlanan dosyada ise, 14 Nisan 2022 tarihinde Behdinan bölgesine yapılan bombardıman ile başlayan saldırılarda eş zamanlı olarak Melaxeta ve Serzêr bölgelerinden Federe Kürdistan topraklarına karadan saldırı da düzenlendi. Türkiye, Skorski tipi helikopterler ve savaş uçaklarıyla askerlerini Zap ve Avaşin’deki bazı noktalara konuşlandırmaya çalıştı.
Çatışmalar sonucunda geri çekilmek zorunda kalan Türkiye, ardından KDP kontrolünde bulunan Bamernê, Amêdî, Dêrelok ve Batufa bölgelerindeki üslerinden çok sayıda gücü Zap’a doğru yönlendirdi. KDP ile yapılan işbirliği sonucu Türkiye, KDP peşmergesi kılığında bölgeye girebildi.
Bunun üzerine Türkiye, Avaşin ve Zap bölgelerinde ağır ve kapsamlı saldırılar başlattı. Çatışmalar özellikle Avaşin bölgesindeki Mam Reşo, Zap’taki Şikefta Birindaran ve Zap’taki Çiyayê Reş’te yoğunlaştı.
Amaç tüm sınır hattını kontrol altına almaktı
Saldırının amaçladığı coğrafi kapsam Kêlaşin’den başlayarak Bihêr’e devam ediyor, yani Xakûrkê bölgesinden Avaşin, Zap ve Heftenin’e ulaşıyordu. Amaç, Federe Kürdistan’dan Rojava ve Suriye hattına ulaşan 50-60 kilometre derinliğine kadar olan bölgeyi işgal etmekti. ‘Pençe-kilit’ isminin seçilme amacı da Kürdistan’ın dört parçasının birleştiği İran-Irak-Suriye üçgenini kontrol altına almaktı.
Eylemsizlik kararına rağmen saldırılar sürüyor
Bu arada KCK, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Mereş merkezli depremlerin ardından 10 Şubat’tan itibaren askeri eylemlerini durdurdu. KCK’nin deprem nedeniyle aldığı ve seçimlere kadar uzattığı ‘eylemsizlik’ kararına rağmen, Türkiye’nin saldırıları aralıksız devam ediyor. HPG’nin verilerine göre, Türkiye sadece şubat ayı içerisinde 142 kez fosfor bombaları ve yasaklı silahlarla saldırı düzenledi.
Savaşa milyarlarca dolar hazırlandı
Bu arada Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI), 2021 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporuna göre, Türkiye’nin 2012-2020’deki askeri harcamalarının yüzde 63 arttığına işaret edildi.
Raporda, Türkiye’nin 2021’de 15,5 milyar dolar savaş harcaması yaptığı bildirildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yayımladığı, 2022 Yıllık Raporu’na göre ise, Türkiye gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 1,37’sini ‘savunma’ harcamalarına ayırdı. Rapora göre, Türkiye 2022 yılında 11,9 milyar dolar savaş harcaması yaptı.
DIŞ HABERLER