UNICEF, savaş ve çatışmanın hakim olduğu bölgelerde çocuklara yönelik şiddetin son 10 yılda 3 kat arttığını açıkladı. UNICEF, bu yıl Kuzeydoğu Suriye’de ise en az 32 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekti
Savaş ve çatışmanın hakim olduğu bölgelerde yaşayan çocukların karşılaştığı hak ihlallerine dair açıklama yapan UNICEF, çocuklara yönelik şiddetin son 10 yılda üç kat arttığına dikkat çekti. Son on yılı ‘ölümcül bir on yıl’ olarak tanımlayan UNICEF, bu süre zarfında ağı hak ihlallerinin sayısının da 170 bine ulaştığını açıkladı.
DW Türkçe’de yer alan habere göre öldürme, sakat bırakma, cinsel şiddet, kaçırma, insani yardımdan mahrum bırakma, çocukların silah altına alınması, okul ve hastanelere yönelik saldırılar “ağır hak ihlali” olarak sayılıyor. Gerçek sayının ise kaydedilenden çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
10 bin ağır hak ihlali
2019 yılının ilk yarısında söz konusu ağır hak ihlallerinin sayısı 10 bin olarak kayıtlara geçti. UNICEF 2018 yılında ise çocuklara yönelik 24 bin hak ihlali kaydetmişti. Kaydedilen bu vakaların yarısında yani yaklaşık 12 bin çocuk çeşitli saldırılar sonucunda ya yaşamını yitirdi ya da engelli oldu.
Kuzey Doğu Suriye’de 32 çocuk…
Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyon nedeniyle en az 32 çocuğun hayatını kaybettiğini belirten UNICEF, bu ölümlerin şiddet, yerinden edilme ya da olumsuz hava şartları nedeniyle yaşandığını kaydetti
Verilere göre;
Mali’de silahlı bir grup tarafından Mopti bölgesindeki Ogossagou köyüne düzenlenen saldırıda 85 çocuk öldürüldü.
Yemen’in başkenti Sana’da Nisan ayında iki okulun yakınında meydana gelen patlamada ise 14 çocuk hayatını kaybederken 16 çocuk da yaralandı.
Nijerya’nın kuzeydoğusunda ise çocuklar ‘canlı bomba’ olarak kullanılıyor ve ölüme gönderiliyor.
Sudan’ın güneyinde ise binlerce çocuk ordu ve silahlı gruplar tarafından alıkonulmuş durumda.
Ukrayna’nın doğusunda bu yıl okullara yönelik 36 saldırı kayıtlara geçti. Afganistan’da ise yılın ilk dokuz ayında dokuz çocuk öldürüldü ya da sakat bırakıldı.
Çatışma yaşanan ülkeler en yüksek seviyelerde
Bu verilere göre Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1989’de kabul edilmesinden bu yana dünyada çatışma yaşanan ülkeler hiç olmadığı kadar yüksek.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore artan şiddet vakalarına ilişkin şunları söyledi: “Günümüzde tüm dünyada çatışmalar daha uzun sürüyor, daha fazla kan akmasına neden oluyor ve daha fazla genç insanın hayatını alıyor. Çocuklara yönelik kamuoyuna yansıyan ve bizi öfkelendiren her şiddet eyleminin ardından haberlerde yer bulmayan birçok başkası geliyor.”