On yıldır Beyrut’ta serbest gazetecilik yapan ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri Türkiye’deki basın için haberleştiren Hediye Levent, yaşadıklarını ve kadın gazetecileri anlattı
Nevin Cerav/İstanbul
Gazeteciliğe 2003 yılında başlayan Hediye Levent, Türkiye’de bir süre çeşitli gazete ve medya kuruluşlarında çalıştı. 2008 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da mesleğine devam eden Levent, savaşın başlamasıyla birlikte Lübnan’ın başkenti Beyrut’a geçti. Son 10 yıldır Beyrut’ta gazeteci olarak görev yapan Levent, serbest muhabir olarak çeşitli basın-yayın kuruluşları için Suriye ve bölgedeki gelişmeleri aktarmaya devam ediyor. Hediye Levent’le, Ortadoğu ülkelerinde gazeteci ve özellikle de kadın gazeteci olmanın zorluklarını konuştuk.
‘Haber yapmak zorlaşıyor’
Lübnan’da kadın gazeteci olarak görev yapmanın bazı ülkelere nazaran daha kolay olduğunu belirten Levent, “Lübnan çatışmanın olmadığı bir yer. Günlük hayatta kadınları sokaklarda görebilirsiniz. Suudi Arabistan ya da benzeri ülkeler gibi değil. Ama tabii çalışırken gazeteci olmanın ve üstüne bir de yabancı gazeteci olmanın bir takım zorlukları var. Kadın gazeteci olmak ise bazı noktalarda mutlaka sıkıntılar yaşatıyor. Özellikle biraz daha muhafazakar kültürün olduğu yerlerde mesela insanlara ulaşmak daha zor olabiliyor. Lübnan’da muhafazakarlık çok fazla yok fakat yine de görünüşünüz, cinsiyetiniz maalesef haber yapmanızı zorlaştırabiliyor” diye konuştu.
Türkiye’nin politikaları
Türkiye’nin Suriye ve Ortadoğu politikalarının o bölge ülkelerinde haber yapan gazeteciler için bazı sorunlar yarattığını vurgulayan Levent, şöyle dedi: “Türkiye’nin politikaları nedeniyle maalesef zorluk yaşayabiliyoruz, bazı sıkıntılar oluyor. Sadece Lübnan’da da değil, Suriye’de de Irak’ta da Mısır’da da öyle. O kadar yoğun, o kadar öngörülemez yaklaşımlarla Ortadoğu’ya dahil oluyor ki Türkiye, ‘nerelisin’ diye sorulduğunda, Türkiyeliyim dediğinizde ya da pasaportunuzu gördüklerinde, insanlar otomatikman tepkilerini size yöneltebiliyor. Veya abartılı desteklerini size yöneltiyor, sizden beklentili hale gelebiliyorlar.”
Kürt kadın gazeteciler
Gazeteci olarak Rusya gibi bir ülkeye gidip enerji alanında uzmanlaşmak isterken kendini Suriye’de bulan ve sonrasında Beyrut’a giden Levent, bölgedeki birçok ülkeye giderek oralardaki gelişmeleri haberleştiriyor yıllardır. Yabancı bir kadın gazeteci olmanın zorluklarını da bire bir yaşayan Levent, Ortadoğu’da kendisi gibi görev yapan Kürt kadın gazetecilerle ilgili gözlemlerini de şu sözlerle ifade etti: “Kürt kadın gazeteciler gerçekten güzel işler yapıyorlar. Savaş coğrafyasına dair genelde yanlış bir izlenim var, erkeğe dair bir alanmış gibi bakıyor insanlar. Ama gerek Kürt coğrafyasından gerek Arap coğrafyasından çok sağlam kadın gazeteciler var sahada. Sadece çok fazla görünür değiller. Ya da erkek egemenliğinden kaynaklı bakış nedeniyle sadece erkeğe ait bir alanmış gibi göründüğü için belki kadınlar görünmüyor. Oysa hiç öyle değil, çok iyi, çok cesur kadın gazeteciler var çatışmaların olduğu bölgelerde.”