Erdoğan’ın önceki akşam muhalefete yönelik söylediği ‘bunlar bu ülkeyi de satar’ sözlerinin ardından son 16 yılda yapılan özelleştirmeler ve yabancılara toprak satışları yeniden tartışma konusu oldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde Ankara mitinginde yurttaşlara hitap ederken, “Biri çıkıyor Külliye’yi satacakmış, öbürü çıkıyor Çankaya’yı satacakmış. Bunlar şaşırmış. Bunlara kalsa, bunlar bu ülkeyi de satar” dedi. Bunun üzerine sosyal medya kullanıcılarının çoğu, AKP döneminde kamu kurum ve mallarının satışı üzerine yoğunlaştı. Bu satışlardan elde edilen gelirlerin Türkiye’nin büyüme rakamlarını yapay biçimde etkilemesi ise başka bir tartışma konusu oldu. Geçen yıl yapılan hesaplamalara göre, hükümet, 2002-2017 arasında, Türkiye’nin kamu mallarının yaklaşık yüzde 90’ını satmış durumda. Kamuya ait malların, özelleştirmeler yoluyla satılması, AKP döneminde bir ‘kaynak yaratma’ yolu olarak görüldü. Maliye Bakanlığı verilerine göre önceki hükümetler döneminde toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme yapılırken, AKP’nin 15 yıllık iktidarında 60.8 milyar dolarlık kamu malı satışı gerçekleştirildi. Devletin özelleştirme gelirinin yüzde 90’ı AKP hükümetleri döneminde elde edildi. Son olarak 2018 bütçesinin sunum kitabında da “Bundan sonraki süreçte de özelleştirme uygulamalarına makro ekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde, portföyde bulunan kuruluş ve varlıklar ile devam edeceğiz” denildi.
Neler var?
Geçen yıl, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden aktardığı bilgiye göre, 2002-2017 arasında, 94 kuruluşta bulunan kamu payları, 10 liman, 81 elektrik santrali, 40 Tesis/işletme, 3 bin 483 taşınmaz, 3 gemi, 36 maden sahası elden çıkarıldı.
Toprak satışında zirve
AKP iktidarı sırasında yabancılara toprak satışı da zirve yaptı. Daha 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği verilere göre, AKP’nin ilk 10 yılında yabancılara, 80 yılda satılanın 100 katı kadar gayrimenkul satılmış durumda. Özellikle, Ağustos 2012’de yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası ile yabancıların alabileceği toprak biriminin artırılması ile sürecin daha da hızlandığı belirtildi.
EKONOMİ SERVİSİ