Saros Körfezi’nde doğal yaşamı adeta yok eden taş ocaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Tekirdağ-Çanakkale arasına yapılacak olan otoyol için Saros Körfezi’nin güneyinde yol dolgusu amaçlı taş ocağı açılacak.
Çanakkale ile Trakya arasına yapılacak olan Boğaz Köprüsü’ne bağlanacak olan Tekirdağ-Çanakkale otoyolu dolgu malzemesi Saros Körfezi’nde ormanlık alandan alınacağı ve bu amaçla bir taş ocağı (Ariyet Ocağı) kurulacağı duyuruldu. Taş ocağının kurulacağı alan aynı zamanda Helenistik ve Roma dönemine ait Antik Çağ kalıntılarının yoğun olduğu bir bölge. Taş ocağı ile Saros Körfezi, binlerce ağacın ve canlı çeşitliliğinin yaşadığı ormanlar ile birlikte tarih de yerle bir edilecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığında bölgede “Çanakkale Boğazı Antik Yerleşim Modelleri ve Yollar” araştırması amacıyla kazılar yapılıyor.
Tamamı orman arazisi
Hazırlanan ÇED dosyasında, “Proje kapsamında, basamaklar halinde üretim yapılması planlanmaktadır. Üretim çalışmaları sırasında, oluşturulacak basamakların ölçüleri, iş makinalarının manevra kabiliyetleri ve arazi şartları göz önünde bulundurularak seçilmiş olup, bu kapsamda, basamak yüksekliği en fazla 8 metre, basamak genişliği 12 metre, şev eğimi 45 derece olacak şekilde planlanmıştır. Proje kapsamında 5 basamak oluşturulması planlanmaktadır. Ruhsat Alanı 9,98 hektar ÇED Alanı 7,87 hektardır. ÇED Alanı Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman arazisi içerisinde kalmaktadır” ifadelerine yer verildi. Ocak alanının yaklaşık 1935 metre doğusunda Saroz Körfezi’nin bulunduğu, ocak alanı sınırından ve içinden Gök Deresi’nin ÇED raporunda yer alıyor.
Endemik türlerle dolu
ÇED dosyasında, ocağın açılacağı bölgede 76 familyaya ait 363 tür ve tür altı seviyede takson bulunduğu ifade edildi. Alanda 8 endemik takson tespit edilmiş. Bölgede ayrıca 113 kuş türü, sürüngenler, yarasalar ve kemirgenlerin bulunduğu da proje dosyasında kayıt altına alınırken, Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altına alınan fauna türlerinde, “Kesin olarak koruma altına alınan türler” ve “Korunan türler” kategorisinde canlı çeşitliliğine sahip olunduğu öğrenildi.
Özel Koruma Bölgesi’nde
Saros Körfezi ve kıyıları jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenetik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması amacıyla 22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi, Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 19.04.1992 yılı 2412 sayılı kararı ile 1. ve 3. derece sit alanı ilan edildi. Proje sahasının da içinde olduğu Yeniköy, Kömür Limanı arası, Kavak Deltası, Ocaklı ve Bolayır köyü kıyıları ve Koruköy’ün 1. derece doğal sit alanı içinde bulunduğu öğrenildi. Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetin Planı’na göre, proje sahasının da içinde olduğu, Gelibolu ilçesinde Evreşe ve Kavakköy Beldeleri ile Ocaklı, Güneyli, Bolayır, Koruköy, Yeniköy köyleri olmak üzere 7 yerleşim birimi bulunuyor.
İl Özel İdare izin verdi
Çanakkale 1915 Köprüsü adı verilen yeni boğaz köprüsüyle Çanakkale coğrafyasının el değmemiş yaşam alanları zarar görecek. Köprü ile birlikte Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ile ormanlık alanlar ve tarım arazilerin tarumar edileceği biliniyor. Otoyol amacıyla Gelibolu ilçesi, Ocaklı Mahallesi, Leştepe Mevkiinde I-A Grubu Ariyet Ocağı işletilecek. Ariyet Ocağı işletmesi için Çanakkale İl Özelİdaresi’nden 2018/15 izin nolu Hammadde Üretim İzin Belgesi alınırken, faaliyet sırasında kullanılacak doğal kaynak alanda bulunan rezervden karşılanacak. Proje 9,98 hektarlık alanı kaplarken izin verilen alanın tamamı ormanlık alan.
Proje açık ocak olacak
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, projenin uygun bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Proje dosyasında; “Proje, açık ocak işletmeciliği kapsamında ariyet üretimidir. Ariyet malzemesi ekskavatör yardımıyla ocak sahasından çıkarıldıktan sonra kamyonlara yüklenerek kullanım alanına nakledilecektir. Üretilecek ariyet malzemesi, Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi projesinde kullanılacaktır. Bu kapsamda yolun yapım, bakım ve onarım çalışmalarında gereken temel ve alt temel malzemesi temin edilmiş olacaktır” denildi.
ÇANAKKALE