Balıkesir Sarıalan köyünde büyük tepkilere rağmen CVK şirketinin altın madeni alanı genişletilirken, zehirli atık alanı başvurusu onaylandı. Diğer yandan Ayvacık’ta 2 kez reddedilen altın madeni için yeni adım atıldı
CVK Maden Balıkesir Sarıalan altın madeni sahasında gerçekleştirilmesi planlanan altın madenciliği kapsamında, ‘Maden Atık Depolama Tesisi ve Pasa Depolama Alanları’na ilişkin uygulama projesi başvurusu T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı duyuruldu. Bölge halkı tamamen karşı ve bu amaçla birçok eylemler yaparak tepkisini ortaya koymuştu. Maden sahası olarak ruhsatlanan ormanlık alan içinde yapılan sondaj sırasında başlayan tepkiler şirketin faaliyet alanını genişletme adımlarında da gösterilmiş ve ÇED toplantıları köylülerce engellenmişti.
11 köy, 1 gölet tehdit altında
Altın madeni alanı; Sarıalan ile birlikte İvrindi’ye bağlı Gökçeyazı, Sofular, Akçalören, Yaren ve yine Altıeylül’e bağlı Dallımandıra, Çamköy, Kirazköy, Bahçedere, Meryemdere köy coğrafyalarını kapsıyor. Maden alanı içinde fıstık çamı orman alanı, tarım alanları, mera alanları ve Dallımandıra göleti bulunuyor. 16 hektarlık arazide maden araması başlatan CVK Madencilik, “ÇED Gerekli Değildir Kararı” ile işletme ruhsatını aldı. Firma sondaj faaliyetlerine devam ederken, 1563 hektarlık ruhsat alanında 856 hektarlık bir alan için ÇED raporu hazırladı.
913 hektarın 57 hektarı atık alanı
2023’te üretimin başlatılacağı açıklanan ÇED alanının yüzde 85’ini ormanlık alanlar oluşturuyor. Ormanlık alanda nesli tükenmekte olan hayvanların bulunmasının yanı sıra, 98 bin 470 adet orman ağacı katledilecek. CVK Maden şirketinin altın madeni girişimine, bölge halkının tepkilerine rağmen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verildi. ÇED olumlu kararıyla birlikte 1563 hektarlık ruhsat alanı içinde, ÇED alanı 16 hektardan 913 hektara çıkarıldı. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre 856 hektar alan 56,95 hektar daha büyültülerek atık depolama tesis ve cevher stok alanı inşa edileceği belirtilmiş ve alan 913 hektara çıkarıldı.
Köylüler izin vermemişti
Altın madeni için belirlenen 913 hektarlık ÇED alanının 694,38 hektarlık kısmı orman, 149 hektarı şahıs, 67,62 hektarlık kısmı ise hazine arazilerinden oluşuyor. Projeyi genişletmek için ilk defa 2021 yılında başvuran şirkete iki yılda 2 kez ÇED olumlu kararı verilmiş oldu. Şirket, ilk kararın ardından açılan davanın sonuçlanmasını beklemeyerek ikinci bir ÇED süreci başlattı. Yeni alınan kararla 56,95 hektar atık alanı da bakanlık tarafından onaylandı. Balıkesir’in Sarıalan köyünde altın madeni için yapılan Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nda köylüler projeye tepki göstermiş ve ÇED toplantısının yapılmamasını sağlamıştı.
Kısacık altın madeni
İktidarın çıkardığı yasa yönetmeliklerle maden şirketlerine büyük bir özgürlük alanı yaratmasıyla girişimler ardı ardına gelmeye başladı. Bu girişimlerden bir diğeri, Çanakkale Ayvacık Kısacık köyü coğrafyasında başlatılan ve daha önce iki defa iptal edildiği halde bir kez daha başvurusu yapılan Kısacık Altın Madeni projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı yapılacağı duyurulurken, ekoloji örgütleri ve köylüler tepki gösterdi. Pumice Madencilik A.Ş. tarafından, yüzde 79’u maden şirketlerine ruhsatlı olan Kazdağları’nda 1551 dekar orman ve tarım alanı üzerine yapılmak istenen Kısacık Altın Madeni projesi, bu arazilerin yanı sıra köy yerleşimlerini ve yöre halkının sağlığını da tehdit ediyor. Proje sahası Kısacık köyündeki evlere yalnızca 140 metre mesafede yer alıyor. Ayrıca Baharlar, Dağahmetçe, Akçin ve Güzelköy köylerinin de projeden olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, tüm ekoloji savunucularını 14 Kasım saat 11.00’de yapılacak olan projeye ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı’na çağırdı.
Şirket vazgeçmiyor
2015 yılı 3 Kasım’da, Kısacık köyünde altın madeni projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı yaptırılmamış, 28 Haziran 2017 tarihinde 1.’si gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği heyeti tarafından bilimsel itirazlar dile getirilmiş ve ÇED süreci durdurulmuştu. İkinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu duyurusu tarihinden sonra bir araya gelen örgütlenmeler imza kampanyaları düzenleyerek duyarlılığın genişlemesini sağlamıştı. 18 Aralık 2018’de Bakanlık’ta gerçekleştirilen ikinci İDK toplantısında, proje için ikinci kez “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı. Tüm bu gelişmelere karşın şirket, 11 Temmuz’da yeniden ÇED başvurusunda bulunarak giriştiği süreçle ilgili 11 Kasım 2023 yılında halkın katılımı toplantısı yapılacağı duyuruldu.
EKOLOJİ SERVİSİ