Ev işlerinde kadınların kullandıkları toz bezleri bugünlerde buluşma noktaları oluyor
Sarı Bezli Kadınlar Platformu kitaptan, tiyatroya ve her türlü eğitime kadar kadınların yaşadıklarına ışık tutarak, hem dayanışmayı hem paylaşmayı çoğaltıyor. 8 Mart 2019’da sosyal medyada kurulan platform o günden beri kadınlara ulaşmaya çalışıyor. Platformu oluşturan kimyager Cemile Türkmen, kuruluş amacı “Üzülmenin dışında ne yapabilirim” düşüncesi olduğunu belirtti.
Jinnews’e konuşan Türkmen, bir yılda 12 bini aşkın kitap, 2 binden fazla tiyatro davetiyesi ve 300’den fazla eğitim semineri davetiyesini kadınlara ulaştırdığını belirterek, “Her sarı bezli kadının hepimizle eşit hakkı var” sloganıyla yola çıktıklarını ve okuyan ya da okumayan, ev kadını ya da çalışan, genç ya da yaşlı her kadının ortak noktasının sarı bez olduğuna dikkat çekti. Şiddete kadınların bilinçlenerek karşı durabileceğini vurgulayan Türkmen, dayanışmanın altını çizerek, “İnsan olarak üzülmenin, ‘yanınızdayız’ demenin dışında, kişisel olarak kendimizi geliştirme, eğitme kısmına daha çok önem veriyordum. Bir kadının donanımlı olduğunda çevresine ışık saçtığını ve kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasının önüne geçeceğini düşünmüşümdür. Elimizdeki sarı bezi sıkıp yerine koyduktan sonra elinize aldığınız kitap, gittiğiniz tiyatro, katıldığınız bir eğitim bir başka kişiye olumlu yön vermenizde en büyük silahınız olacak. Şiddete karşı en büyük silah bilinçli kadındır” diye konuştu.
Kısa sürede büyüdü
Kadınların kitap okumak, tiyatroya gitmek istediğini ama kiminin hiç fırsat bulamadığını dile getiren Türkmen, “Elinde her sarı bez olan kadın sadece temizlik yapmak istemiyor” diyerek, “Birçoğunun imkanı olmayabiliyor ya da imkanı olsa da kitabı ihtiyaç listesinin en sonuna bırakıyor. İşte onlara bir olanak sunmak lazımdı. Sarı Bezi Kadınlar bu amaçla başladı” ifadelerini kullandı. Projeye, ilk başta kendi okuduğu iki kitaptan ve gittiği tiyatro oyunundan 2 bilet fazlasını alarak, bunları hediye etmekle başladığını söyleyen Türkmen, çok kısa bir sürede yazar, yayınevleri ve gönüllü kişilerin de desteğiyle giderek büyüyen bir aile olduklarını kaydetti.
‘Daha da büyütmek isteriz’
Sadece ev kadınlarına değil ayrıca köy okullarına da kitap yardımında bulunduklarını ve birçok köy okuluna “kitap kardeşliği” adı altında kitaplar gönderdiklerini ifade eden Türkmen, “Kermesler, tanışma grupları yapacaktık fakat pandemi bazı etkinliklere mani oldu. Bu durumu pozitife çevirerek süreci daha fazla kitap sunumlarına, sesli kitap etkinliklerine ayırarak geçiriyoruz. Kitap ve tiyatro baki o hep devam edecek ama gerekli yeterli bir bütçemiz olursa kadın gelişimine yönelik her ilde eğitimler, sarı bezli kadınlar kütüphaneleri, yazarlarla söyleşiler yapmak istiyorum, tabii hepsi yine ücretsiz olacak” dedi.
ANKARA