Şarbon hastalığı nedeniyle Bitlis’ten Diyarbakır’a tedavi için gelen 10 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından Kızıltepe’de şarbon hastalığına ait bulgulara rastlandığı iddia edilen Azize Dağlık yaşamını yitirdi
Brezilya’dan ithal edilen ve Ankara Gölbaşı’nda bir çiftlikte tutulan 4 bin büyükbaş hayvanda şarbona (Anthrax) rastlanmasının ardından birçok kentten şarbon haberleri gelmeye devam ediyor. Şimdiye kadar Ankara, İstanbul, Sivas, Bitlis, Kayseri, Yozgat ve Hakkari’de çok sayıda hayvan şarbon hastalığından öldü. Son olarak da Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 64 yaşındaki Azize Dağlık da 10 gün önce aşırı kalp yetersizliği ve zatürre teşhisiyle Kızıltepe Devlet Hastanesi’nden ilçedeki özel bir hastaneye sevk edildi. Özel hastanede yapılan tetkiklerinde şarbon hastalığına ait bulgulara rastlandığı iddia edildi ve Sağlık Bakanlığı’na ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne gerekli bilgilerin verildiği öğrenildi. Dağlık’ın dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı ise konuya dair yaptığı açıklamada Azize Dağlık’ta yapılan tetkiklerinde şarbon hastalığına rastlanmadığı ileri sürdü.
Kontrolsüz dağıtıldı!
Şarbonun Kurban Bayramı öncesi dışarıdan ithal edilen hayvanların girişiyle baş gösterdiğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Mali Sekreteri Gülhan Tekin, ithalatın derhal durması gerektiğini ve çözüm olarak çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Şarbonun bölgede görülmeyen bir hastalık olduğunu ancak ithal edilen hayvanlarla görülmeye başladığını dile getiren Tekin, tarımını kendi yapan ve hayvanlarını kendi meralarında otlatan çiftçilerin hayvanlarında görülmediğine dikkat çekti. Hükümetin hayvancılığı ve tarımı bitirme noktasına getirdiğinin altını çizen Tekin, “Ormanlarımız amaçsızca bahanelerle yakılıyor. Nitekim son dönemlerde Dersim yangınları hayvancılığın yapılamayacağını gösterdi” dedi. Şarbon hastalığın ortaya çıkmasının nedenlerinden birinin de koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmemiş olmasından kaynakladığını belirten Tekin, “Bizim çözüm sunma gibi bir derdimiz var. Bunu zaman zaman sendikamız üzerinden yapıyoruz. Koruyucu sağlığın geliştirilmesine yönelik önerilerimiz oluyor çünkü var olan sağlık sistemi kışkırtılmış bir sağlık sistemidir. Yani sağlıksızlığı kendisiyle getiren bir sağlık sistemidir. Hükümet iç üretimine önem veren bir sağlık politikası geliştirmelidir” dedi.
Yurttaşlar dikkatli olmalı
Hastalığın belirtilerine dikkat çeken Tekin yurttaşlara dikkatli olamaya çağırdı. Şarbonun 3 şekilde ulaştığını hatırlatan SES üyesi Gülhan Tekin, “Sindirim, solunum ve deri yoluyla oluyor. Kimler bu hastalığa yakalanabiliyor? İnsanlar ve kuşlar hayvandan gelen bu hastalığa yakalanabilir. Şarbon eğer solunum sistemine yerleşmişse genelde titreme ve halsizlik, yüksek ateş olarak kendini gösteriyor. Sindirim yolunda geliştiğinde ise belirtileri yine kusma, ishal ve ateş şeklinde kendini gösterebiliyor. Deride ise önce bir çıban şeklinde yani aslında bir sivilce şeklinde kendini gösterebiliyor. Sonrasında ise bu bir iki santim genişleyerek siyah bir şekil alıyor. Bu şekilde belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmeli” diye konuştu.
MARDİN