Sarallar suç örgütüne yönelik operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında bulunan, Erdal Acar ve MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Gürz’ünde aralarında bulunduğu 46 kişi tutuklandı
İstanbul merkezli 13 ilde ‘Sarallar’ diye bilinen suç örgütüne yapılan operasyonda gözaltına alınan toplam 122 şüpheli, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından 6 ve 7 Temmuz tarihlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gönderildi. İlk gönderilen 31 şüpheliden 6’sı tutuklanırken, 25’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emniyetteki sorguları tamamlanan diğer 91 şüpheli ise 7 Temmuz’da adliyeye sevk edildi. 27 savcı tarafından ifadeleri alınan şüphelilerin sorguları saat 21.30 sıralarında tamamlandı.
MHP Merkez Yönetim Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz, Erdal Acar, şarkıcı Elif Karlı’nın eşi Ahmet Cengiz Karlı, Altan Saral’ın da arasında bulunduğu toplam 78 şüpheli tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 12 şüpheli hakkında adli kontrol talebinde bulunulurken, başka suçtan tutuklu bir şüpheli ifadesi alındıktan sonra cezaevine gönderildi.
Hakimlik sorguları 8 Temmuz 2022 sabahı itibariyle tamamlanan şüphelilerden 40’ı tutuklandı. 50 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Bir şüphelinin ise başka suçtan cezaevinde olduğu kaydedildi.
Şüphelilerden İlyas Saral’ın lider ve yönetici olduğu silahlı suç örgütüne ilişkin gözaltına alınarak “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” suçlarından tutuklanması talebiyle Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüphelilerden 54 yaşındaki Erdal Acar’ın ifadesinde, müteahhitlik yaptığını savunduğu kaydedildi.
Mahkeme de şüphelilerden Erdal Acar’ın delillerin tam olarak toplanmamış olması, delil karatma, müştekilere ve tanıklara baskı kırmak suretiyle delil karatma ihtimali bulunması, öngörülen ceza miktarları, şüphelilerin kaçma ihtimali bulunması nedeniyle tutuklanmasına karar verildi. Aynı mahkemede sorgulanan şüpheli Ahmet Cengiz Karlı’nın ise bypass ameliyatlı olduğunu, kalp ve böbrek yetersizliği olduğunu kaydederek “Ben ölmek üzereyim. İlaçlarımı tam alamadığım için riskli durumdayım. Sağlığım bu tip şeylere elverişli değildir. Yağma nedir, çete nedir, örgüt nedir bilmem” dediği öğrenildi.
MHP Merkez Yönetim Yönetim Kurulu üyesi
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen MHP Merkez Yönetim Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz ve Altan Saral’ın ise “Birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından tutuklanmalarına karar verildi. Ayrıca şüpheli Volkan Saral, “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” ve “Birden Fazla Kişi Tarafından Birlikte Yağma” suçundan, ve Uğur Saral “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma”, Ali Saral ise “örgüte üye olma” suçlarından tutuklandı.
‘Demir Yumruk’ soruşturmasında Alaaddin Çakıcı faktörü!
Bu arada Demir çelik sektöründe kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik düzenlenen “Demir Yumruk” adı verilen operasyonda da Erol Evcil’in de aralarında olduğu 15 kişi tutuklanmıştı. T24 yazarı Tolga Şardan, ‘Polis operasyonlarının siyasetteki karşılığı’ başlıklı yazısında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın geçmişinin üç yıl öncesine dayandığını yazdı.
Şardan yazısında şu bilgileri paylaştı:
“Ankara’daki soruşturmanın öne çıkan iki ismi var. İlki, Türkiye’nin son 30 yılında organize suç örgütlerinin faaliyetlerinde tanınan iş insanı Erol Evcil. Zeytincilikle başlayan ticari yaşamında yolunun yine çok bilinen isimlerden Alaaddin Çakıcı’yla kesişmesi sonrasında Nesim Malki cinayeti başta olmak üzere kimi karanlık çete olaylarının merkezinde yer alan isim Evcil. Evcil’in içinde olduğu işlerde Çakıcı’nın ismini eksik bırakmak olmaz. Ki; emniyet kaynaklarından edindiğim bilgilere göre, geçmişte birlikte olan Evcil ve Çakıcı arası Çakıcı’nın cezaevinde olduğu dönemde bozuldu.
İddiaya göre, eskiden kalan 25 milyon dolarlık alacak – verecek işi, soğukluğun baş nedeni. Çakıcı’nın cezaevinden Evcil’e yolladığı “çıkınca mallarına el koyacağım” mesajını dikkate aldığımızda Demir Yumruk soruşturmasının zamanlamasının anlamı farklılaşıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin girişimleriyle cezaevinden tahliye edilen Çakıcı, halen sessizliğini sürdürüyor. Her ne kadar kamuoyunun göz önünde bulunmasa da Çakıcı, geçmişten kalan defterlerin hesaplarını teker teker kapatıyor sanki.
Ankara’daki soruşturmada gözaltıların yapılmasıyla eş zamanlı olarak şüphelilerin şirketlerine kayyım atanması, atanan şirketler arasında Evcil’in şirketlerinin bulunması, adli soruşturmanın ötesinde madalyonun öteki yüzünün fotoğrafını ortaya koyuyor.”
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin
Şardan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’e de işaret etti:
“Aynı dosya içinde yer alan diğer sanıklardan Hüseyin Eryılmaz ise, Hatay’ın Payas ilçesinde demir çelik sektöründe ticaret yapıyor. Aynı zamanda Yozgatlı olan Eryılmaz’ı ziyaret eden isimler arasında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de var. Çetin’in daha önce de organize suç örgütü liderleri Selahattin Yılmaz ve Galip Öztürk’le görüşmeleri ortaya çıkmıştı.
Burada bir kulis bilgisi aktarayım. Bilindiği gibi İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, TBMM tarafından Sayıştay üyeliğine seçildi. 30 yıla yakındır mülki idarede görev alan İnce, Sayıştay üyesi seçilir seçilmez hemen 1 Temmuz günü yeni görevinde iş başı yaptı. Altı yıla yakın süre boyunca İçişleri Bakanlığı’nda müsteşarlık ve bakan yardımcılığı yapan İnce, nedense veda töreni bile düzenlenmeden apar topar Sayıştay’a geçti.
İnce’den boşalan bakan yardımcısı koltuğunun adaylarından birisi de mevcut Jandarma Genel Komutanı Çetin olarak bakanlık kulislerinde konuşuluyor. Emekli olup Soylu’nun da desteği ile bakan yardımcısı olması beklenen Çetin’in tutuklanan Eryılmaz’la ortaya çıkan fotoğrafından sonra gelişmelerin nasıl olacağı merak konusu.”
Alaaddin Çakıcı cezaları bitmediği halde AKP hükümetinin ortağı MHP Başkanı Devlet Bahçeli, çağrı yapınca serbest bırakılmıştı.