21 aydır tutuklu bulunan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya’nın yargılandığı davada savunma yapan avukatlar, “Dosyası şu an gizli yani tüm deliller ya usule aykırı ya da yaratılmış delillerdir” dedi.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan 14 gün sonra tutuklanan ve yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya’nın yargılandığı davanın 7’nci duruşması görüldü. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiası ile yargılanan Kaya, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Kaya’nın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, HDP milletvekilleri Ebru Günay ve Tuma Çelik ile HDP il ve ilçe yöneticileri takip etti.
İşçi alımlarından suçlanıyor’
Kimlik tespitinin ardından duruşma, mahkemeye sunulan kimi belgelerin okunmasıyla başladı. Söz konusu belgelere ilişkin söz alan Kaya’nın avukatlarından Kamuran Tanhan, savcının değişmesi nedeniyle önceki duruşmadaki beyanlarını tekrarladı. Kaya’nın işçi alımlarından dolayı suçlandığını hatırlatan Tanhan, müvekkili hakkındaki bazı iddialar hakkında şunları söyledi: “165 kişinin işe alınmasına dair belgeleri sunuyoruz. İşçilerin birçoğu 1990’lı yıllarda işe girmişler. 2014 yılından sonra işe personel alımı olmamıştır. Bu tutanaklarla sabittir. Neden bununla suçlanıyor? TEM polislerinin savcılık makamını yanıltması sonucu böyle bir suçlama ortaya çıkıyor. Personelin bilgileri İçişleri Bakanlığına gitmiş, oradan onaylanıp gelmiş. İddianamede bu konuya sayfalarca yer verilmiş. Sanki suçmuş gibi! Belediyelerde personel alımı, personel görevlerinin belirlenmesi ‘devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak’ suçlamasına nasıl gerekçe yapılır?”
Avukat: Suçlandığı mektubun kimin yazdığı açık
Dosyadaki 9 tanıktan 6’sının baskı altında ifade verdiklerini açıkladıklarını vurgulayan Tanhan, emniyetin gizli soruşturmacısının tanık yapıldığını belirtti. Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı sırasında ele geçirildiği iddia edilen bir mektubun açık suçlama konusu yapıldığını ifade eden Tanhan, şöyle devam etti: “Mektup halen pet şişenin içinden çıkarılmadan polis memuru, ‘Mardin Eyalet Komutanlığı’ diyor. Kolluk usulüne uygun açıldığını söylüyor, ancak şişe bulunduğunda ağzı açık. Mektubun bulunma şekli, mektupta adı geçen ve yaşamını yitirdiği belirtilen kişinin mektubun yazıldığı iddia edilen tarihten 4 ay sonra yaşamını yitirmesi, bu delillerin nasıl hazırlandığını ortaya koyuyor. Yaklaşık bir buçuk yıl ağzı açık bir şişede, Nusaybin koşullarındaki bir mektubun üzerinde toz bile yok… Bu mektubun kim tarafından hazırlandığı gayet açık. Ünal Uyar. Nusaybin TEM Şube Amiri… Ünal Uyar, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2018 Mart ayında hakkında işkence, delil yaratma, kötü muamele, şantaj, rüşvet vb. suçlamalarla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Dosyası şu an gizli. Yani tüm deliller ya usule aykırı ya da yaratılmış delillerdir.” Tanhan, son olarak delillerin durumunun gözünde bulundurularak, kaçma şüphesi olmadığını belirttiği müvekkilinin tahliyesini istedi.
Tahliyesini talep etti
Ardından söz verilen Kaya’nın savunmasına mahkeme başkanı tarafından müdahale edildi. Kaymakamlık ve Kızılay ile birlikte, Suriye’de yaşanan savaş sırasında yapmış oldukları yardımlarla suçlandığını dile getirdi. Kaya, “O zaman o Kaymakam da burada olmalı. Neden Kaymakam burada değil” diye sordu. Kaya, tahliyesini talep etti.
Bir sonraki duruşma 5 Ekim’de
Kaya’nın savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Heyet, Kaya’nın Yargıtay’da bulunan dosyasının akıbetinin sorulması amacıyla tutukluluk halinin devamına kararlaştırdı. Bir sonraki duruşma 5 Ekim tarihine ertelendi.