Aydın’ın Kızılcaköy ilçesine yapılması planlanan JES’lerin su kaynaklarının yakınında bulunmasının son derece tehlikeli olduğunu belirten Avukat Akın Yakan, santral yapılmasının yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti
Jeotermal Enerji Santrali (JES) yapılmasına karşı daha önce verilen mücadeleyi kazanan Aydın Kızılcaköy’de JES yapımı yeniden gündeme geldi. 10 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kızılcaköy’de yapılması planlanan JES için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna onay verdi. Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılcaköy’deki JES’lerle ilgili hukuku süreci takip eden Avukat Akın Yakan, söz konusu proje kapsamındaki arazilerin birinci sınıf tarım ve sulama alanları içerisinde bulunduğunu ve bu alanda santral yapılmasının açıkça yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti.
Tehlikeli
Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’ın haberine göre, Kızılcaköy’de ÇED raporu onaylanan Sarı Zeybek JES projesinin yapılmasının Aydın için büyük bir tehlike olduğunu ifade eden Yakan, bu projenin Kızılcaköy, Balıkköy, Dereağzı ve Kardeşköyü kapsadığını belirtti. Santral alanına en yakın yerleşim yerinin 850 metre güneybatısında Gerenkova Mahallesi, proje alanının 900 metre kuzeybatısında Dereağzı Mahallesi ve bin 700 metre kuzeydoğusunda ise Kızılcaköy Mahallesinde yer aldığına dikkat çeken Yakan, Aydın şehir merkezi ile birlikte 30 yerleşim yerine içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizdere Çayı ise santral alanının 550 metre batısından geçtiğini kaydetti. JES’nin atıklarını havaya bırakması durumunda, gaz halindeki ağır metaller hava çok uzun süre asılı kaldığını aktaran Yakan, “Ağır metaller yağmurla birlikte 20-30 kilometrelik bir alana yayılabiliyor. Bu nedenle santral alanının yer üstü su kaynaklarının bu kadar yakınına yapılması son derece tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
‘Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz’
Kızılcaköy halkının 2018 yılından itibaren başlayan direnişiyle beraber hukuki sürecinde devam ettiğini aktaran Yakan, 2018 yılında ÇED raporu verilmeden önce Aydın Valiliği’nin çiftçinin alanı diye tanımlanan jeotermal sahayı ilgili şirkete kiralayarak usul süreci başlattığına dikkat çekti. Kızılcaköy’de başlayan direnişin sosyolojik olarak da incelenmesi gerektiğini ifade eden Yakan, Kızılcaköy’deki insanların havasına, toprağına ve suyuna sahip çıktığını söyledi. Yakan, en son 10 Nisan’da tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının söz konusu alanla ilgili ÇED raporu olumlu kararını duyurduktan sonra; bu karara karşı 6 Mayıs’ta Aydın İdare Mahkemesine başvuruda bulunarak itirazda bulunduklarını dile getirdi. Yakan, JES yapılması her yönüyle hukuka aykırı olduğunu bunun için gerekli hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.