Salihli Belediyesi’nin sınırlarında bulunan Jeotermal Kaynak İşletmesi’nin kullanım hakkı 30 yıllığına SANKO Enerji’ye satıldı. JES’ler yaşam alnlarını geri dönülmez biçimde kirletiyor
Manisa’nın Salihli ilçesinde 50 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Üretim Santrali kuran SANKO Enerji Yatırımları Sanayi Anonim Şirketi, Salihli Belediye Başkanlığı’na ait ilçe sınırları içerisindeki 178 no’lu Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatlı sahanın kullanım hakkını da 30 yıl süre ile satın aldı. Şirket bu saha içerisinde Jeotermal Derin Arama Sondajı Çalışması gerçekleştirecek. Saha içinde açılacak 64 adet sondaj yapılacak. Planlanan proje kapsamında sondaj yöntemlerinden Rotary (döner) Sondaj yöntemi kullanılacak. Gerçekleştirilecek sondaj çalışmaları esnasında 2 bin 500 (±250) metre derinliğe kadar sondaj yapılacağı açıklandı. 2017 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın ortaklaşa yaptıkları çalışmada Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Alangüllü’de yer alan jeotermal santrallerin saldığı akışkanlar sonucu Alangüllü deresi sularında bor miktarının normalden 67 kat, topraklarda ise 5 kat daha fazla olduğu saptandı. Jeotermal yakınında kuruyan zeytin ve incir ağaçlarının yer aldığı alandaki hayvan çiftliğinde 4 ay içinde 80 kadar koyun öldü ve 30 kadar koyun düşük yaparken, anomalili kuzu doğumları yaşandı. Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan toplu balık ölümlerinin ardında jeotermal akışkan atıkları olduğu iddiaları ise halen sürüyor.
Zehir taşıyor
JES’ler için yeraltının bin ile 4 bin metre derinliğinden çekilen jeotermal sıvının içerdiği kimyasallar bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre %30 artarken, kanser vakaları ise, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına ulaşmış durumda. Son dönem Türkiye’de JES yatırımlarındaki artış önümüzdeki dönemde yaşam kaynaklarımızın geri dönülmez biçimde kirletilmesinin büyüyeceğini gösteriyor.
Sanko Holding ve Enerji
Sanko’nun sahibi Abdulkadir Konukoğlu bir dönem yaptığı açıklamada, “Bizim Güneydoğu Anadolu Bölgesi, işte sana Çin. Başka yere gitmeye gerek yok. Ama belirli tedbirlerin de alınması lazım. Hükümet diyecek ki gitmek isteyenlere, ‘Gel kardeşim, kur oraya tesisini, ben sana montajda yardımcı olacağım, bina yatırımında teşvik vereceğim, senden 10 yıl vergi almayacağım, enerji paranın bir kısmını almayacağım’. Güneydoğu Anadolu’ya verilecek bu teşviklerle tahmin ediyorum biz Türkiye’de kendi Çin’imizi yaratırız. İşçilik daha ucuz, yurtdışına göre verimlilik yüksek…
Böylelikle Türk tekstilini biraz kurtarırız gibime geliyor” demiş, sözleri yeni sistem hükümetin programında son dönem uygulamaya soktuğu sermaye yanlısı ekonomik uygulamalara denk düşüyor. 2006 yılında Sanko Holding bünyesinde Sanko Enerji şirketi kurulmuştu. Önceleri Gülen cemaati ile adı anılan grup artık AKP’nin desteğine sahip büyümeyi sürdürmekte. Sanko Enerji’ye ait; 6 adet faaliyette olan Hidroelektrik Santrali (HES) ve inşaatı devam eden 3 adet HES, 2 Rüzgar Santrali (RES) ile inşası devam eden 3 RES ve faaliyette olan 1 Jeotermal Santrali (JES) ve inşası süren 1 JES’e ilave olarak Manisa’da çok yüksek sayıda sondajla yeni JES’ler kurmak için adım attı. Bugüne kadar JES’lere yatırım yapan firmalara şimdi ise büyük sermayenin temsilcilerinin eklenmesi; doğal yaşamın, yeraltı sularının, nehirlerin ve tarım arazilerinin daha da kirlenip zehirleneceğine işaret ediyor.
EKOLOJİ SERVİSİ