Yüksek Seçim Kurulu’nun sandık taşıma kararından etkilenecek kentlerin başında gelen Hakkari ve Diyarbakır’da, ‘Nereye taşınırsa taşınsın sandık başına gideceğiz’ diyen seçmen oylarına sahip çıkmakta kararlı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Haziran seçimleri öncesi 19 ilde 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıklar için “güvenlik” gerekçesini öne sürerek aldığı “sandık taşıma” kararına ilişkin tartışmalar sürüyor.
Taşıma kararı, büyük çoğunluğu HDP’nin birinci parti olduğu kentlerde alınması dikkat çekti. Karardan en fazla etkilenen iller ise Hakkari, Diyarbakır ve Van oldu. Sadece her üç kentte onbinlerce seçmenin oyu taşındı.
Hakkari’de 140 sandığın korucuların hakim olduğu ve karakolların bulunduğu köylere taşınmasından seçmen rahatsız. Hakkari merkeze bağlı Aşağıderecik (Çemê Şemaşe) köyü ve mezraların sandıklarının Kırıkdağ (Dêzê) köyü’ndeki Şehit Yarbay Mesut Kuru İlköğretim Okulu’na taşınmasına karşı çıkan köylülerden Meryem Akdoğan, “Biz kendi köyümüzde oy kullanmak istiyoruz, devlet bize ‘Gidin başka yerde kullanın’ diyor” dedi.
‘Yine de oy kullanacağız’
Karara tepki gösteren bir diğer isim ise Aşağıderecik köyünde yaşayan Zerin Yiğit. Kararın sandığa gitmelerini engellemeye dönük olduğunu belirten Yiğit, buna rağmen engelleri aşarak sandığa gideceklerini söyledi.
Kırıkdağ köyünden Ali Akdoğan ise, sandığın taşındığı köye ulaşmak için bir saat yürümek zorunda kalacaklarını söyledi. Kararın “güvenlik” gerekçesiyle alınmış olmasına dikkat çeken Akdoğan, şunları söyledi: “Bu mesele güvenlik meselesi değil, başka bir maksat var. Sandığın taşındığı köyde ne kadar güvenlik varsa, burada da aynı güvenlik var. Sonuç ne olursa olsun oylarımıza her zaman sahip çıkacağız. En ağır güvenlik önlemi alınsa bile gidip oyumuzu kullanacağız. O perdenin arkasında herkes elini vicdanına koyacak.”
‘Oylarımıza sahip çıkacağız’
Bir diğer köylü Salih Yiğit de, sandıkları nereye götürürlerse götürsünler yine gidip oy kullanacaklarını aktardı. Karara tepki gösteren köylülerden Abdullah Yiğit ise, şunları belirtti: “Mademki bütün işlerimizde oraya gidecektik neden bizlere ayrı bir muhtarlık hakkı verildi? Bizim orada bir işimiz yok. Sandıkları oraya götürmeleri bizlere engel değildir. Oraya değil Hakkari kent merkezine de götürseler bizler yine gidip oylarımızı kullanacağız. Bizler oylarımıza sahip çıkmak zorundayız.”
Diyarbakır’ın da itirazı var
Karardan toplam 28 bin 931 seçmenin etkileneceği Diyarbakır’da da seçmenlerin duruma itirazı var. Alınan kararla seçmenlerin caydırılmasının amaçlandığına dikkat çeken kent sakinlerinden Şaban Turhan, “Sandık taşıma, oy kullandırtmamanın yöntemidir. Başka da bir anlam veremiyorum. Devlet güvenliği sağlama örgütüdür. Güvenlik sağlanamıyorsa ve sandık taşınıyorsa bu seçmen için bir handikaptır ve caydırmadır” dedi.
Kararı skandal olarak tanımlayan Emine Kaya (33) ise şunları söyledi: “Bu karar, neden Kürt illerine yönelik alındı. Türk illerinde neden alınmıyor” diye sordu. Kararın “güvenlik” iddiasıyla alınmasına tepki gösteren Kaya, “Sandıkları koruyamadıklarını söylüyorlar. Kime ve neye göre koruyamıyorlar? Sandık taşınan yerlerde, yıllardır yaşayan binlerce insan var. Madem güvenlik sorunu var, o zaman neden şu ana kadar bu insanlar bir güvenlik sorunu yaşamadı?” dedi.
Tanrıkulu: Mesele güvenlik değil
YSK’nin kararını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu kararın asıl nedeninin “güvenlik” olmadığını, kararın siyasi tercihi belli olan Kürt seçmene yönelik olduğunu söyledi. Tanrıkulu, şunları belirtti:
“Bu bölgelerin tümünde siyasal tercihler aşağı yukarı önceki seçimlerden belli. Bunun nedeni güvenlik olamaz. Çünkü dün İçişleri Bakanı şunları ifade etti; ‘Bölgede huzuru ve güvenliği sağladık.’ Eğer güvenliği sağlamış iseniz, neden güvenlik gerekçesiyle sandıkların birleştirilmesini yapıyoruz. Neden seçmenleri bulundukları yerlerden başka yerlere götürmeye çalışıyorsunuz? Bunun nedeni güvenlik değil. Nedeni; bir siyasal tercihleri aşağı yukarı kesin olan seçmenlerin sandığa gitmesini engellemek. Eğer sandıklara giderlerse tercihlerini engellemek, ona rağmen oy atmışlarsa sandık sonuçlarını değiştirmek.”Seçmeni sandığa taşıyacağız
Durumu gazetemize değerlendiren HDP Hakkari İl Eş Başkanı Nazmi Coşkun, sandıkların karakolların olduğu köylere taşınacağını, bu köylerde eğer okul varsa okullarda yoksa seçmenlere karakollarda oy kullandırılacağını söyledi. Coşkun, İlçe Seçim Kurulu’nun seçmeleri taşıma noktasında tedbir almaması durumunda HDP seçmenleri kendilerinin sandığa taşıyacağını söyledi.
Seçmeni sandığa taşıyacağız
Durumu gazetemize değerlendiren HDP Hakkari İl Eş Başkanı Nazmi Coşkun, sandıkların karakolların olduğu köylere taşınacağını, bu köylerde eğer okul varsa okullarda yoksa seçmenlere karakollarda oy kullandırılacağını söyledi. Coşkun, İlçe Seçim Kurulu’nun seçmeleri taşıma noktasında tedbir almaması durumunda HDP seçmenleri kendilerinin sandığa taşıyacağını söyledi.
HAKKARİ
4 ilçesinde 48 taşıma kararı verilen kentte 1 Kasım 2015 sonuçları:
HDP: 114.906 / yüzde 81.96 (3 vekil)
AKP: 19.222 / yüzde 13.79
CHP: 2.275 / yüzde 1.62
MHP: 2.232 / yüzde 1.59
DİĞER: 1.456 / yüzde 1.04
DİYARBAKIR
7 ilçesinde 68 taşıma kararı alınan kentte 1 Kasım 2015 sonuçları:
HDP: 580.002 / yüzde 71.32 (9 vekil)
AKP: 181.432 / yüzde 22.31 (2 vekil)
CHP: 15.914 / yüzde 1.96
MHP: 6.619 / yüzde 0.81
DİĞER: 35.883 / yüzde 3.60
VAN
10 ilçesinde 130 taşıma kararı alınan kentte 1 Kasım 2015 sonuçları:
HDP: 313.165 / yüzde 64.26 (6 vekil)
AKP: 149.797 / yüzde 30.74 (2 vekil)
CHP: 9.091 / yüzde 1.87
MHP: 6.348 / yüzde 1.30
DİĞER: 8.921 / yüzde 1.83
HAKKARİ-DİYARBAKIR/MA