HDP sandık görevlilerinin seçim ve sandık güvenliği için seçim günü yanlarında taşımaları için kitapçık bastı. Kitapçıkta sandık kurulu başkanının görevleri, oy sayımı, itiraz, ittifak alanına kadar bilgiler örneklerle anlatıldı.
Seçim günü sandık başında yapılması gerekenlerden, sandıkların ilçe seçim kurullarına götürülmesine kadar yaşanabilecek sorunlar ve yapılması gerekenlerin yer aldığı kitapçık 120 sayfadan oluşuyor.
Kitapçığın ilk 56 sayfasında müşahitlerin, okul sorumlularının, sandık kurulu başkanlarının görevleri, oyların mühürlenmesi işleminden ittifak oylarının sayılmasına, sandıkların ilçe seçim kurullarına taşınmasından yaşanacak ihlallere ilişkin verilecek dilekçe örneklerine kadar tüm bilgiler yer aldı. 56 sayfadan sonrası ise sandık kurullarının oluşumu ile ilgili görev ve sorumlulukların yer aldığı 135 sayılı seçim ile ilgili genelge yer aldı.
Kitapçıkta ittifak alanı, ittifak oylarının sayım döküm cetveline işlenmesi örneklerle anlatılırken, “İttifak alanı dışına taşmadığı sürece, hangi siyasi partiye verilmiş olduğu net olarak belli olmayan her oy, geçerli sayılır. Sayım döküm cetvelinde ilgili ittifakın ortak oyu sütununa işaretlenir” notu düşüldü. Hangi oyların geçersiz olacağı veya geçerli olacağı da örneklerle anlatıldı.
Kitapçık tüm il, ilçelere gönderilirken, kitapçık kapsamında HDP’nin sandık görevlilerini eğitecekleri ve seçim günü kitapçıkları yanında taşımaları sağlanacak. Kitapçıkta sandık kurulu, okul sorumluları ve müşahitlerin dikkat etmesi gerekenler notlar şeklinde şöyle sıralandı:
Sandık kurulu üyelerimiz haklarını kaybetmemek için en geç saat 6:30’da, müşahitler ise en geç saat 7’de sandık başında hazır olmalıdır.
Oy pusulalarının ve zarflarının sandık kurulu mührü ile mühürlenmesini ve bu işlemin tutanaklara geçirilmesini mutlaka talep edelim.
Çağrı ya da ihbarla sandık çevresine gelen kolluk güçleri, başkanın talebine veya kurul kararına uymak zorunda olup, çağrı veya ihbar ortadan kalkınca sandık çevresinden derhal ayrılır.
Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri hariç, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyan kişiler, sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatına giremez. Böyle bir durumda sandık başkanına bildirerek, bu kişiler sandık çevresinden uzaklaştırılmasını talep edelim.
Açık oy kullanmaya çalışanlar seçim kanununa göre suç işledikleri ve yaptıklarının cezai karşılığı olduğu konusunda uyarılmalı. Uyarıya rağmen açık oy kullanmaya çalışanların isimlerinin tutanak defterine kaydedilmesi ve durumun derhal ilçe seçim kuruluna iletilmesi için okul sorumlularımıza bilgi verilmelidir.
Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez.
Sandık kurulu üyeleri ve başkan hiçbir şekilde oy verme sırasında seçmenlere yardım etmek amacıyla kapalı oy verme yerine giremez.
HABER MERKEZİ