Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın proje karşılığında bir defaya mahsus olarak müzisyenlere bin lira vermesi tepkilere neden oldu. Sanatçılar, ‘Biz dilenci değiliz, bin lira için takla atmayacağız’ dedi
Salgın ile birlikte ekonomik sıkıntı içerisine giren müzisyenler aylardır iktidara seslerini duyurmak için birçok ilde eylem yapıyor ve taleplerini sıralıyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, taleplere kulaklarını tıkayarak müzisyenlere bir kereye mahsus olarak kişi başı bin lira ödeme yapacaklarını duyurdu.
‘Halktan para topluyorsunuz’
Bakanlığın bu açıklamasına sanatçılar tepki gösterdi. Ayna grubunun solisti Erhan Güleryüz, sosyal medya hesabından yayınladığı video ile bakanlığın uygulamasına tepki gösterdi. Erhan Güleryüz, söz konusu yardım projesinin dilencilik olduğunu söyledi. Güleryüz, “Canım Bakanım, sen bana bir video gönder ben sana 1000 lira göndereyim. Ben 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum. Atanmış bir insanın beni dilenci konumuna koymasına izin vermiyorum. Biz toplayıp para gönderelim, zaten halktan para toplamayı biliyorsunuz” dedi. Güleryüz, MSG, MESAM, Miyor 1’e de “siz nasıl temsilcisiniz” diyerek tepki gösterdi.
‘Takla atmayacağım’
Sanatçı Yasemin Göksu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Bakanlığın uygulamasına tepki göstererek “Yardım için takla atmayacağım” dedi. Göksu, açıklamasında, “Kültür Bakanlığı biz sefil sanatçılara 1000’er lira bağış lütfunda bulunmuş. Sanırsınız ki her ay bizi paraya boğacaklar. Hayır! 1 defaya mahsus 1000 TL” Göksu, Miyor 1’in kendilerine mesaj attığını ve projenin detaylarını anlattığını belirterek, “Ayıp denen bir şey var. Sanatçınıza destek için gerekçe mi arıyorsunuz? İdris Naim Şahin vardı hani bir zamanlar içişleri bakanımızdı. Ziyaret ettiği bir yerde, bakanın geldiğine sevinen bir yurttaşa ‘takla at da sevindiğini görelim’ demişti hani. Yardım için takla atmayacağım. Atmayacağım!”
‘Kaba ve düzeysiz’
Sanatçıların sosyal medya Twitter’da verdiği tepkiler şöyle:
Doğan Duru: “Bu dilenciliğin bir parçası olmayacağım. Müziğin, üretenin değerini lütfeden Bakanlık yardımına neresinden bakarsan ayıp. İnsanların zor durumda duygularını incitecek kadar kaba ve düzeysiz bir tavır yok.”
Güvenç Dağüstün: “Yazdınız mı kompozisyonlarınızı bakayım aşağılık müzisyenler sizi? Yüz liraya kompozisyonlarınızı yazarım. Gerçeğinden daha iyi olur. Bağlaç olan ki’ye falan bakıyorlarmış hep.”
Gözde Öney: “9 aylık işsizliğimizin ardından önümüze atacakları 1000 tl için istenen koşul akla gelen proje. Kalsın istemeyiz.”
Mazlum Çimen: “Müzisyenlere 1000 tl pandemi yardımı ..!! Ve o da proje karşılığı .!! O 1000 liranın yarısı zaten proje hazırlanırken gider.”
Demet Sağıroğlu: “Sanatçıya hak gördüğünüz para 128 dolar mı? Meslek birliklerinin sadakayı kabul etmemesini dilerdim.”
Pınar Aydınlar: “Bakan bey siz video gönderin biz size 100 TL verelim biz müzisyenler dilenci değiliz!”
Ceylan Ertem: “Sokak müziği yaparım, olmadı börek çörek pişirir satarım, o bin lirayı almayı gururuma yedirmem.”
Kültür bütçesi
Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2021 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre kültüre ayrılan bütçe 6 milyar 826 milyon 518 bin lira olarak belirlendi. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele eden başka ülkelerde ise durum farklı. Fransa, Almanya gibi ülkeler kültür-sanat faaliyeti yürüten sanatçıların zorluk çekmemesi için büyük bütçeler ayırdı.
Fransa
Fransa Başbakanı Jean Castex geçtiğimiz günlerde salgının başlamasından bu yana kültür sektörünün yaşadığı sorunlara hükümetin tepkisinin “eşi görülmemiş” olacağını söyledi. Buna göre bütçede 2 milyar euro ayrılacak. Yani, kültür bütçesi yüzde 50’lik bir artış yaşayacak.
Almanya
Almanya ise örnek bir karar aldı. Parlamento komitesi 2021 yılında kültür fonu için ayrılan miktarın geçtiğimiz yıla göre 155 milyon euro artırılarak 2.1 milyar euro olacağını açıkladı. Bu bütçe salgında kültüre ayrılan en büyük bütçe oldu. Alman Kültür Bakanı Monika Grütters konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 85 milyon euro Richard Wagner’in operalarının sergilendiği tiyatro olan Bayreuth Festspielhaus’un yenilenmesi için ayrılacağını, 76 milyon euronun ise Prusya Kültür Mirası Vakfı binalarının renovasyonu için kullanılacağını söyledi.
KÜLTÜR SERVİSİ