Piyanist ve besteci, sanatçı Timur Selçuk 74 yaşında vefat etti. Selçuk, sosyal medyada, Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet gibi şairlerden bestelediği şarkılar ile anılıyor
Sanatçı bir süredir Datça’da yaşıyordu. Haberi de Datça Belediyesi, “Büyük usta Timur Selçuk’u kaybettik. Bize armağan ettiği muhteşem eserler için minnetlerimizi sunuyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” diyerek duyurdu.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Türk Müziği’nin önemli isimlerinden ve Kadıköylü komşumuz değerli Timur Selçuk’un vefat haberini üzülerek aldım. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum” dedi.
Timur Selçuk kimdir?
Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk’un oğlu Timur Selçuk, beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunu Seluk aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.
Selçuk, Paris’teki École Normale de Musique de Paris’te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975’te Türkiye’ye döndü. Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi. 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurdu.
Sanatçı, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalıştı. Selçuk, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yaptı, Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sinin müziklerini yaptı, ayrıca “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Rumuz Goncagül ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yaptı. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği besteledi.
Timur Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.
HABER MERKEZİ