Sanatçı Jorit Agoch, devrim mücadelesini ve sosyal sorunları dünyanın dört bir yanında duvarlara taşımasıyla biliniyor. Agoch, Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamış birçok tanınmış kişileri resmetti.
İtalyalı sokak sanatçısı Jorit Agoch, duvarlara yaptığı graffiti çalışmalarıyla biliniyor. Sanatçının resmettiği yüzler arasında devrimci Ernesto Che Guevara’dan Filistin direnişinin sembol isimlerinden Ahed Tamimi’ye kadar birçok isim bulunuyor.
Telesur’a konuşan Agoch, “Hayatım insanlığın gelişimi için katkı verebildiğim ölçüde bir anlam ifade ediyor” diyor. Agoch, ‘dünya genelindeki hikayelerin barındırdığı derin anlamları taşıyan yüzler seçtiğini’ belirtiyor. Sanatçı son olarak 51. ölüm yıl dönümünde Ernesto Che Guevara’yı resmetti.
Arjantin’in efsane futbolcusu Maradona resmetti
Agoch, söz konusu çalışması için “Modern zamanımızın güvencesizliğini aşmaya yardım edebilecek ilhamın sahibi Che’yi takdir ve gelmekte olan devrimin şafağı için toplumun insandışılaştırılmasına karşı mücadele edenlere yönelik bir övgüdür” diyor. “Verebildiğimi verdim, bu da adaletsizlik denizinde bir damla” diyen Agoch, Ahed Tamimi’yi resmettiği çalışmaya da değiniyor. Agoch, “Filistin mücadelesi, insanlığı emperyalizm ve sömürgeciliğin ellerinden kurtulmak için verilen bir dünya mücadelesidir “ diyor. Agoch’un bir diğer resmettiği isim ise Arjantin’in efsane futbolcusu Diego Armando Maradona.
Diğer çalışmalarında olduğu üzere Maradona’yı resmettiği çalışmasında da iki adet kırmızı çizgi bulunuyor. Sanatçı bu detaya şöyle açıklık getiriyor:
“Afrikalı sihirli şifa ritüellerine, özellikle de deriyi kazıma işlemine bir atıf. Bu, bireyin kabileye girişinin sembolik anıyla bağlantılı, çocukluktan yetişkinliğe dönüşümün başlangıcı.”
Sosyal sorunları da gözler önüne seriyor
Agoch aynı zamanda sosyal sorunların insani boyutunu da gözler önüne seriyor. Toplumun tehlikeli bir biçimde insan olmanın özünden uzaklaştığını kaydeden Agoch, bu gidişata sanatıyla karşı çıkıyor.
Sanatçının resmettiği isimlerin arasında yaşam savunucuları da bulunuyor. Agoch, bu çalışmasında yerli Mapuche halkının mücadelesine destek veren ve Arjantin’de kolluk güçleri tarafından öldürülen Santiago Maldonado’ya yer veriyor.
Agoch son olarak şöyle diyor: “Graffiti, büyük metropolün duyulmayı hak eden gettolarından çıkan halk öfkesi ve protestosuna verilen sestir.”