Kuzey ve Doğu Suriye’de kültürün taşınmasına aracılık eden kadınlar, kültürel asimilasyona karşı binlerce yıldır kültürün ve dilin günümüze ulaşmasında etkili oldu. Eğitmen Silava Bozo, ‘Temel amaç, kadın ve çocuklarda sanat sevgisini oluşturmak’ dedi
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Fırat Kantonu’nda Kobanê Büyükşehir’de bulunan Hîlala Zêrîn Harketi’ne bağlı Kültür Merkezi genç kadınların kendi kültürlerini yaşatmak için eğitim aldıkları bir alan oldu. Kobanê şehrinde 2018 yılında kurulan Hîlala Zêrîn Merkezi, genç kadınlar ve çocukların sanatsal gelişimleri için önemli bir yer haline geldi.
Tiyatro, halk oyunları, müzik ve enstrüman eğitimlerinin verildiği merkez, asimilasyona karşı da büyük bir sorumluluk üstleniyor.
‘Babama şarkı söylerdim’
Hîlala Zêrîn Kültür Merkezi’nde müzik çalışması yapan Silava Bozo NûJINHA’dan Êlvîn Mihemed’e konuştu. Silava Bozo, “Hîlala Zêrîn Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar burada yer alıyorum. Çocukluğumda müziğe merakım olduğu için hep babama şarkı söylerdim. Bu konuda babam beni her zaman destekledi, okulda öğretmenlerim ve arkadaşlarım onlara şarkı söylediğimde ‘Sesin çok güzel’ diyorlardı. Olumlu görüşlerden dolayı ben de müzik eğitimi almaya başladım, merkez açılınca bunu fırsat bilip hemen yerimi aldım. Şarkı söylemenin yanı sıra saz çalmayı da öğrendim. Ayrıca yaklaşık 3 yıldır çizim yapmayı da öğreniyorum” dedi.
Çocuklara müzik öğretiyor
Silava Bozo merkezde çocuklara eğitim verdiğini belirterek, “Bir grup çocuğa müzik eğitimi veriyorum. Merkezde tiyatro gibi birçok sanat grubu var. Halk oyunları ve müzik grupları var, onlarca kadın ve çocuk bu gruplarda yerini alıyor. Merkezin açılmasındaki temel amaç, kadın ve çocuklarda sanat sevgisini oluşturmak” şeklinde konuştu.
‘Kültürünüze sahip çıkın’
Silava Bozo kadınlara, “Kültürünüze sahip çıkın” çağrısı yaparak şunları söyledi:
“Sanat aşkı olan ve öğrenmek isteyen kadınlar Hîlala Zêrîn merkezine gelsin, kapımız kadınlara ve çocuklara her zaman açık.”
KOBANÊ