Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında örgüt üyeliği iddiasıyla yeni iddianame hazırlandı. Konuya dair Adalet Bakanı Tunç, ‘Kamuoyunun bilmediği bazı hususlar var’ derken Dink Ailesi avukatlarından Deveci, ‘suç maddesi zamanaşımı kapsamında’ dedi
19 Ocak 2007´de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katleden fail Ogün Samast’ın 15 Kasım’da yani cinayetten 16 yıl 10 ay sonra cezasını doldurarak tahliye edilmesi tepkiler devam ederken, dün (19 Kasım) Samast hakkında, yeni bir iddianame yazıldığı ortaya çıktı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Ogün Samast için ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Ogün Samast hakkında “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği” ifade edilen iddianamede, Samast hakkında ele geçirilen bir kısım delillerin örgütün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğunu; bu irtibatla, şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le birlikte Samast’ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında, örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu anlatıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bugün yaptığı açıklamada Dink’in katili Samast hakkındaki yeni iddianameye ilişkin olarak, “Son iddianame süreciyle ilgili kamuoyunun bilmediği bazı hususlar var. Bu konular yargısal süreçlerle ilgili. Değerlendirmesini yapacak olan yargı makamlarıdır” dedi.
Samast hakkındaki yeni iddianame zamanaşımı kapsamında
Agos’ta yer alan habere göre, Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü, bu maddenin olağanüstü dava zamanaşımının 22,5 yıl olduğunu hatırlattı. Deveci, suç işlendiği sırada Samast 18 yaşından küçük olduğundan bu sürenin 3/2’sinin uygulanacağını, bu durumda da 19 Ocak 2022’de zamanaşımının dolduğunu ifade etti.
Ogün Samast, cinayeti işlediğinde yaşı 18’den küçük olduğu için ‘tasarlayarak adam öldürmek’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İnfaz yasasına göre Samast bu cezanın 3/2’lik bölümünü yatacaktı.
Bu durumda Samast daha önce tahliye edilecekti. Ancak 2020 yılında cezaevinde gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle 4 yıl ek ceza almıştı. Samast, böylece bu ek cezanın tamamını yatmadan tahliye edildi.
Öte yandan Samast için Yargıtay’da bekleyen bir dosya daha bulunuyordu. Ogün Samast örgüt üyeliğinden hüküm giymemişti. Dink ailesi avukatları 2013 yılında karara bu yönden itiraz etmişlerdi. Yargıtay da kararı bozdu ve ‘örgüt üyeliği’ suçlaması getirilmesini talep etti. Sonrasında Yerel Mahkeme, Samast’a örgüt üyeliği cezası da verdi. Ancak bu, basit üyeliği tarif eden 220. madde kapsamında oldu. Yargıtay da bu hükmü zamanaşımı kapsamında değerlendirdi. Böylece Samast örgüt üyeliğinden ek bir ceza almadı. Dink Ailesi avukatları ise hükmün ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ve ‘Anayasa’yı zorla değiştirme’ maddelerine göre, yani 314. maddeye göre verilmesini talep etmişti. Eğer Samast 2020 yılı öncesinde bu maddeden kesin olarak hüküm giyseydi, daha uzun süre cezaevinde kalacaktı.
HABER MERKEZİ