Depremlerde büyük yıkıma uğrayan ilçelerden Samandağ’da 17 gündür çadır ihtiyacı karşılanmadı. Depremzedelerden Hayrettin Atar, gönderilen 30 çadırın ise muhtar tarafından dağıtılmadığını söyledi
Mereş’te (Maraş) 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından 20 Şubat’ta merkez üssü Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçesinde iki büyük deprem meydana geldi. İlk depremde büyük hasar gören Samandağ’da, ikinci depreme rağmen geçen 17 günde yeterli sayıda çadır verilmedi. Sağanak yağışların da etkili olduğu ilçede, son depremde hasarlı yapıların yıkılmasına rağmen en büyük eksiklik olan çadır sorunu giderilmiyor.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın dahi canlı yayınlarda çadır istediği ilçede, depremzedelerin neredeyse yüzde 60’ı çadır bekliyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can ve Hamdullah Yağız Kesen’in aktardığına göre depremzedeler, devletin 17 gündür ilçeye konteyner ve çadır getiremediğini ifade etti. Söz konusu durumu bir devlet politikası olarak değerlendiren depremzedeler, Alevilerin yoğun olduğu ilçenin insansızlaştırılmak istendiğini söyledi.
Enkaz altından 10 gün boyunca bağırdılar
Kutudere Mahallesi’nde evi yıkılan Hayrettin Atar, ilk depremin ardından arama kurtarma çalışmalarının eksik olduğunu söyledi. Atar, kuzenlerinin 10 gün boyunca enkaz altında kaldığını, çağrılarına rağmen kimsenin gelmediğini belirterek, “Ne itfaiye ne kepçe hiçbir şey gelmedi. Askeri yardım dahi gelmedi. 10 gün boyunca ‘Kaldırın beni kaldırın’ diye bağırdılar. Ben çekiçle nasıl kaldıracağım. Çekiç nasıl kaldıracak. Erken gelinseydi, binlerce insan yaşardı” dedi.
Muhtar çadırları dağıtmıyor
İlçede 20 Şubat’ta meydana gelen ikinci depremle birlikte şartların daha kötüye gittiğini ifade eden Atar, çadır ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi. Atar, “Milletin yarısından fazlası dışarıda. Muhtarın yanına gittiğimizde, bize ’30 tane geldi, dağıtamıyoruz’ dedi. Dünkü depremin ardından sıkıntı üstüne sıkıntı yaşıyoruz. Yağmurun altında, araç bagajının altında kalıyoruz” diye anlattı.
Çadır ve yakacak lazım
Geçen 17 günde çadır taleplerinin karşılanmadığını dile getiren Atar, “Bir kilo bulgur, bir kilo şeker gönderiyorlar. Bir de meyve suyu gönderiyorlar. Ama ihtiyacımız olan çadır. Dünde 200 ev yıkıldı. Sadece çadır ve yakacak lazım. Poşetleri, petleri toplayarak ısınıyoruz. 5 çocuğum var, hep boş petleri yakıp ısınıyoruz. Ne soba ne odun gelmiyor” diyerek tepki gösterdi.
İlçede halkın yüzde 90’ı çadır bekliyor
Depremde evi yıkılan yurttaşlardan Yalçın Arslan, çadır sorununun giderilmediğini ve dışarıda kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Arslan, kötü hava koşullarına rağmen çadırların kendilerine ulaşılmadığını belirterek, “Kendi imkanımızla kurduğumuz naylondan çadırda oturuyoruz. İlçe halkının yüzde 90’ının çadıra ihtiyacı var” diye belirtti.
HABER MERKEZİ