Suriye Anayasa Komitesi’nin ilk toplantısının 30 Ekim’de Cenevre’de yapılması planlanırken, Şam yönetimi Türkiye üzerinden getirilen silahlı güçlerin tekrar Türkiye üzerinden dönmesini istedi. İdlib’de ise çatışmalar şiddetlendi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 74. BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ve ikili görüşmelerde Suriye savaşını ele alırken Suriye yönetimi 80 ülke vatandaşı silahlı güçlerin topraklarına girdiğine dikkat çekerek, “Suriyeli olmayan militanlar, Türkiye üzerinden ülkeyi terk etmeli. Suriyeli militanlar da ateşkes sürecine dahil olmalı” açıklaması yaptı. Sputnik haberine göre Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdül Munem, Suriye’ye 80’den fazla ülkeden gelen silahlı güçlerin ülke topraklarına Türkiye üzerinden giriş yaptığını ve aynı yoldan geri dönmeleri gerektiğini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Munem, Türkiye üzerinden gelen unsurların İdlib’den çıkıp aynı yoldan geri dönmeleri gerektiğini söyledi. Munem, unsurların yakınlarının akıbetiyle ilgili soruya da “IŞİD militanlarının sayıları yaklaşık 65-70 bini bulunan eş ve çocukları Bagoz’daki askeri operasyon tamamlandıktan sonra kamplara gönderildi” dedi. Tüm bu cihatçıların, kadınların ve çocukların nereden geldiği sorusunun akıllara geldiğini kaydeden Munem, yanıtın “Türkiye toprakları üzerinden” olduğunu söyledi. Munem, İdlib’deki sorunun çözümü için yöntem önerirken de “Suriyeli olmayan militanlar, Türkiye üzerinden ülkeyi terk etmeli. Suriyeli militanlar da ateşkes sürecine dahil olmalı, Suriye hükümeti ve ordusu ülke topraklarının tamamını kontrol etmeli” dedi.
Hava devriyesi
Bu arada Erdoğan 24 Eylül akşamaı BM’de Genel Kurul’a hitap ederken “Şimdi aynı amaçla Fırat’ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemeye hazırlanıyoruz” dedi. 25 Eylül’de ise “Güvenli Bölge” anlaşması çerçevesinde hava devriyesi yapıldı. Savunma Bakanlığı “Doğal Kararlılık Harekatı kapsamında iki F-16 ile 10.00-12.00 arasında Suriye hava sahasında Fırat’ın doğusunda uçuş icra edildi” açıklaması yaptı.
İdlib’de şiddetli çatışma
İdlib’de çatışmalar devam ediyor. İdlib’de çatışmaların arttığını belirten Arap basınından El Vatan gazetesi, İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun başta olmak üzere bölgede Suriye rejim güçleri ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını yazdı. Çatışmalarda çok sayıda unsurun öldüğünü aktaran gazete, “Suriye rejiminin ateşkesi ihlal eden her çete grubuna karşı operasyonlarına devam edeceğini açıkladığını” kaydetti. Suriye rejim güçlerine yakın bir kaynağın aktardığı bilgilere de yer verilen haberde, Han Şeyhun’un kuzeyinde güçlerin “Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetesinin saldırılarına yanıt verdiği ve çatışmalarda büyük kayıp veren çetelerin geri çekilmek zorunda kaldığı” belirtildi.
Anayasa Komitesi 30 Ekim’de toplanacak
Suriye devlet televizyonuna konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid elMuallim, Suriye Anayasa Komitesi’nin ilk toplantısının 30 Ekim’de Cenevre’de gerçekleştirileceğini açıkladı. Birlemiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Şam’a gelmesi ile konunun tüm detaylarının ele alınacağını belirten Muallim “Komite çalışmalarında dış güçlerin elini hissettiğimizde bunu kınayacak ve istişareleri askıya alacağız. Komite faaliyetlerine herhangi bir müdahale olmadan, çalışma ilkelerine aykırı olmayan bir çerçevede anlaşmaya varılmasını umuyoruz” dedi. Astana formatının üçlüsü İran, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları (İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu) da, BM Genel Kurulu marjında yaptıkları toplantının ardından Suriye krizinin çözümü için Anayasa Komitesi kurulmasının önemini vurgulayarak Komite’nin Cenevre’de ilk toplantısını düzenlemesine yardımcı olmak için anlaştı. Açıklamada toprak bütünlüğü vurgusu yapıldı.
DIŞ HABERLER