6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle gündemden düşen Şam-Ankara görüşmelerini Rusya yeniden gündeme taşıyor
Şubat ayında, Şam hükümeti ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya ilişkin deprem nedeniyle gündem düşmüştü,
ancak şimdi bir kez daha Rus yetkililer, Suriye-Türkiye yakınlaşmasını gündeme getirdi.
Rusya’nın Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya, İran, Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanlarının dörtlü toplantıda görüştüğünü açıkladı.
Rusya’nın arabuluculuğunda düzenlenen Şam-Ankara görüşmeleri ile ilgili, ANHA’ya değerlendirmelerde bulunan Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Güvenlik Araştırmacısı Dr. Îman Zehran, “Rusya, Suriye’deki üslerini ve hedeflerini güvence altına almaya ve ardından Türkiye ve Suriye rejimlerini savaş alanından uzak jeopolitik alanlara Rus-Ukrayna savaşına yaklaştırmak için çabalar geliştiriyor. Yani Rusya-Ukrayna savaşını Suriye’ye getirmek istiyor” dedi.
Türkiye’nin bu yakınlaşmadaki amacının Şam ile ilişkileri yeniden tesis etmek ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlere karşı ortak bir mekanizmaya ulaşmak olduğunu kaydeden İman Zehran, “Ortak sınırdaki saha ve askeri hareketlerin yüklerinden de kaçmak istiyor. Bu, Türkiye’deki ekonomik kriz ve seçimlerin yaklaşmasıyla aynı zamanda, özellikle Erdoğan’ın şansının azalması ve muhalefet güçlerinin artmasıyla birlikte ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
İman Zehran, İran’ın görüşmelere dahil olması ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Tahran, Türkiye-Suriye yakınlaşmasına yönelik adımları teşvik ediyor. Moskova’nın yanında bir aracı rol oynamaya çalışıyor. Bunun birçok nedeni var. Birinci Suriye bölgesindeki durumu uzlaştırmak ve ikincisi, İran, Lübnan’a ulaşmanın kapısı olan Suriye üzerinden Ortadoğu’daki varlığını güçlendirmeye çalışıyor. Çünkü Hizbullah’ın Lübnan’daki temsilcisi. Üçüncüsü, Tahran’ın Suriye’deki ekonomik çıkarları yeniden yapılanma anlaşmaları ve enerji kapasitesidir.”
DIŞ HABERLER